2023-02-09 134 views
今日約左朋友行尖沙咀藝術館,🌸完左之後系呢間餐廳食飯。呢間位於香港藝術館的澳洲菜餐廳,全店座位均可飽覽維港海景,🌷裝修充滿特色,以白色風格為主,夠曬氣派,舒服寬敞,環境好,食野都開心D。一齊睇下我地sea view menu食左D咩:☘️主角系和牛西冷牛扒Wagyu Sirloin | braised savoy cabbage, smoked potatoes , black garlic jus & truffle,叫左七成熟,所以可以清晰見到牛扒嘅肉質同紋理,烹調時間岩岩好🌿,令肉質保持鮮紅色,而且咬落去鮮嫩,牛扒下仲有入面有好多皺葉椰菜、煙熏薯仔🌺、黑蒜汁、松露。柚子慕絲蛋糕Yuzu Mousse Cake賣相漂亮🌹,茉莉慕絲嫩滑鮮香、而且雲尼拿忌廉和柚子口感極飽滿,鮮甜鮮味。💐最後仲有個鴨肝凍醬Foie Gras Parfait、用砵酒啫喱、漬洋梨、水蘿蔔🌼、香草芥末醬等等烹調,風味十足。我地都覺得應該推薦大家黎打卡🌸,因為成個餐廳既氣氛都好有情調,食物都好有特色!