天氣轉涼,又係周圍去搵好地方打邊爐食好野的時候,元朗出名多好野食,今日我地同朋友揸車入去搵餐廳時見到80年代懷舊戲院主題火鍋店,門口燈牌非常有派頭,決定入去試一試😋餐廳樓底好高,裝潢設計與店面門口一致,以80年代的風格設計,有一種懷舊氣息。空間感十足,座位好寬敞,好舒適!店內有好多打卡位,有戲棚花燈式設計的打卡位,霓虹燈閃爍好有歡樂感,吸引不少食客拍照留念。店內見到有幾間房:叁淥城寨、叁淥邨、叁淥大排檔,房名好有趣,聽店員介紹先知原來呢度有K房及VIP房的服務,一次過滿足唔同朋友的要求!店員細心推介四款主打火鍋:泰國椰子雞湯(新鮮椰子汁)、醬爆龍蝦雞煲(澳洲龍蝦)、胡椒雞煲蟹(本灣蟹)及花膠海班魚湯,全部食材新鮮,入貨量不多,維持食材的鮮期及質量。最後我地叫左胡椒雞煲蟹(小辣),新鮮雞什拼盤(雞腸、雞心、雞腎及雞肝)、新鮮本地手切牛小排,手打蟹籽墨魚丸(半份)、黃金南瓜條、即炸紫菜響鈴、田園菇菜拼盤及飲品:蜜桃梳打及白雪公主。🌟胡椒雞煲蟹🦀(小辣)惹味雞煲上枱後,店員會幫手將雞件炒勻至入味,微焦的雞肉看上去更有食欲。 一路望住炒的過程,我已經流曬口水了🤤。 雞肉都好正,肉質好滑,散發陣

🌟胡椒雞煲蟹🦀(小辣)
惹味雞煲上枱後,店員會幫手將雞件炒勻至入味,微焦的雞肉看上去更有食欲。 一路望住炒的過程,我已經流曬口水了🤤。 雞肉都好正,肉質好滑,散發陣陣焦香,色香味俱佳。秘醬胡椒勁惹味,香而不辣,本灣肉蟹好大隻🦀,啖啖肉,蟹肉細嫩鮮甜。

🌟新鮮本地手切牛小排🥩
牛小排的肉紋理好靚, 呈現粉嫩顏色的肉質,油脂分佈均勻, 入口即溶,口感滑溜,滿口都是牛肉和油脂的香味,實在太美味了。牛肉味道非常濃郁, 口感軟腍, 非常香滑。

🌟手打蟹籽墨魚丸(半份)
口感很細膩, 咬起來很有彈性👍🏻, 配上蟹籽,口感層次豐富,味道更清爽, 鮮甜,好滿足!

🌟新鮮雞什拼盤(雞腸、雞心、雞腎及雞肝)
因為新鮮的雞什唔易遇到,喜歡食內臟的朋友一定要試下,質韌脆嫩,口感好!份量足,仲有個小筲箕仔裝住,以防走失,好細心的設計。

🌟黃金南瓜條、即炸紫菜響鈴😍
黃金南瓜條,外表香脆,內裡軟腍香甜,好岩做開胃前菜。響鈴也是必點的,即叫即炸黃金響鈴脆卜,每條響鈴都包含紫菜,上枱時見到好似濕濕地以為係淋嘅,但原來超脆,又不會太油膩感。直接食都得,好正!

🌟田園菇菜拼盤及飲品:蜜桃梳打及白雪公主
蔬菜拼盤有生菜、西洋菜,粟米、鮮菇, 份量好多,食到好飽好飽!
飲品亦好大杯,唔會好甜,岩岩好,配以打邊爐一流!

整體而言,餐廳的食材好新鮮,份量足,擺盤亦有心思,服務一流,值得再來過!正😄
秘制配料
黃金南瓜條
即炸紫菜響鈴
新鮮雞什拼盤(雞腸、雞心、雞腎及雞肝)
手打蟹籽墨魚丸(半份)
飲品:蜜桃梳打及白雪公主
Dinner
秘制配料
黃金南瓜條
即炸紫菜響鈴
新鮮雞什拼盤(雞腸、雞心、雞腎及雞肝)
手打蟹籽墨魚丸(半份)
飲品:蜜桃梳打及白雪公主
新鮮本地手切牛小排
田園菇菜拼盤
  • 胡椒雞煲蟹
  • 手打蟹籽墨魚丸
  • 新鮮雞什拼盤
  • 黃金南瓜條、即炸紫菜響鈴
  • 田園菇菜拼盤及飲品:蜜桃梳打及白雪公主