2017-07-30 228 views
由細到大都係九龍城區長大,中小學都喺土瓜灣,屋企又住喺紅磡,所以對呢個區真係好有歸屬感。唔講唔覺,原來有個崇潔街美食區。佢位於土瓜灣同黃埔中間,好彩我係地膽,先帶到朋友去食呢一間看似平平無奇,實質臥虎藏龍嘅火鍋店。一入門口,就見到好多好新鮮嘅海鮮喺魚缸裏面。間舖唔算好大,由於我哋兩個人揀咗任食火鍋,所以店員將隔離個兩張枱拍埋過嚟等個爐同啲嘢食有位擺。我哋叫咗火焰臺山五味醉鵝 (按人頭計分量,每位另加HK$30)開頭滾左一陣,店員就打開蓋,將少少白酒倒入煲中,再點火。陣陣酒味連同鵝嘅香味隨着飄至鼻中,淡淡既酒味滲入肉質厚實嘅鵝肉同埋枝竹,再點埋自己溝出嚟嘅醬,為呢啲食材增色不少。同平時嘅雞煲一樣,食完之後店員就加湯落煲方便我哋打邊爐。令我最意想不到就係餐廳贈送既海鮮拼盤,包括龍蝦(每人半隻)、蝦、象拔蚌等等,仲有識郁嘅花蟹添,啲海鮮真係好新鮮!餐廳仲贈送咗手切牛,冇平時嘅肥牛咁多脂肪,色澤紅潤,相對上肉質較為堅韌。呢啲海鮮同牛都唔係任叫嘅。而點菜紙上嘅食物就係任叫任食,包括雞牛肉、芝士腸、魚蛋等等,菇比預期中好食,冇諗過豆腐竟然用百福豆腐,都幾揼本。餐廳仲附送左一個蔬菜拼盤,每樣蔬菜份量

而點菜紙上嘅食物就係任叫任食,包括雞牛肉、芝士腸、魚蛋等等,菇比預期中好食,冇諗過豆腐竟然用百福豆腐,都幾揼本。餐廳仲附送左一個蔬菜拼盤,每樣蔬菜份量都幾多。飲品方面,客人可以任飲罐裝汽水,青島藍妹啤酒則要另外收費。

整體而言,呢個任食火鍋真係好抵食,唔理其他任叫食物嘅質素,淨係講海鮮既質素真係冇得頂。用咁嘅價錢嚟食咁新鮮嘅海鮮,真係好值得。下次會帶多啲朋友一齊嚟食,咁就可以食到更多唔同款嘅海鮮喇