2022-06-21
今日係阿三大排檔新開張嘅大日子,我就最鍾意食大排檔㗎啦,因為貪佢款式多,而且啲小菜夠晒有鑊氣😆,雖然呢間餐廳新開張未有經過時間嘅考驗,不過望落骨子得來企理,外表睇落我對佢都幾有信心🙈,擇日不如撞日,既然咁有緣咁都比我撞到佢開張嘅大日子,當然要入嚟食返餐勁㗎啦🤪。。黃金豆腐每一粒都炸到金黃色,外表炸得酥脆之餘,內裏依然保留到豆腐滑脫脫嘅口感,好食👍🏻。。珊瑚素心燕通常菜來來去去都係嗰幾款,諗住問吓餐廳老闆有冇邊啲推薦,跟住佢就推介左我揀呢一款珊瑚素心燕,佢話原因係呢一個菜,好食得來又值得打卡😂,上到嚟又真係幾靚喎🙈,而且味道都好好。。薑蔥田雞煲細細個嘅我就好鍾意食田雞😃,大個咗真係冇乜點食,難得見到呢間大排檔有田雞煲。佢嘅田雞都好入味,火候掌握得好好,肉質煮得啱啱好,咬落好嫩😋。。豉汁蒸白鱔味道有啲太濃,有少少膩,不過如果送飯嘅話一流,蒸得啱啱好肉質好滑👍🏻。。川味麻辣炒蜆我叫咗大辣❤️,好有風味,而且份量好足。味道方面,我朋友係一般人佢覺得啱啱好😂,但係對於我呢個辣控黎講,如果可以再辣啲我相信會更加惹味😚。。蒜蓉燒扇貝舖滿蒜同辣椒嘅扇貝,調味啱啱好,而且扇貝好新鮮,非常甜美😊。。原隻燒生
黃金豆腐
珊瑚素心燕
薑蔥田雞煲
豉汁蒸白鱔
川味麻辣炒蜆
蒜蓉燒扇貝
原隻燒生蠔
每一隻都好肥美,平時只食生蠔不成熟蠔嘅我都足足食咗兩隻,今晚真係好補😂。
鐵板波士頓龍蝦球
鐵板絕對係必叫🤩,佢嘅鐵板小菜會有一個點火環節,真係睇得又食得😆。火燒到火紅火熱嘅同時,香味亦都進一步散發出來,真係睇到我流晒口水🤤。