2022-08-15
星期日同朋友聚會,睇左報導介紹,再加上比佢既門面吸引住,就決定一試。到達時係大約下午1點鐘,cafe內只有幾檯客人,簡約的設計再加大玻璃窗,一步入cafe就有種舒服的感覺。Cafe以半自助形式經營,客人要自行到收銀處點餐,然後再有staff送餐。因為佢營業時間係早上9點,11:30前都有早餐供應,有機會下次想試下😆講返今次,我同朋友兩人,叫左期間限定的冬陰功海鮮薄餅、手撕豬肉漢堡配薯條、開心果修女泡芙、homemade lemonade 同埋matcha latte。🌟 手撕豬肉漢堡配薯條因為想食薯條而揀左佢,薯條好味,個醬有啲似檸檬蛋黃醬,用黎點薯條都好好味。漢堡好足料,豬肉餡調味惹味,但唔會太咸。不過建議上菜後要盡快食,因為豬肉餡料比較濕身,如果太遲食,會浸濕底層的麵包,口感就會變差。🌟冬陰功海鮮pizza好味🤩冬陰功味濃郁,海鮮主要係魷魚同蝦,成件事好夾。薄餅底,兩個女仔都可以輕鬆KO。冬陰功愛好者必試!🌟開心果修女泡芙超!好!食!十分之推介。外形靚就唔在講,外層係曲奇泡芙,十分香脆,而且泡芙皮相當薄,相對忌廉份量很多。雙層泡芙入邊係原味忌廉,感覺相對偏甜。但下層泡芙味道實在驚艷
🌟 手撕豬肉漢堡配薯條
🌟冬陰功海鮮pizza
🌟開心果修女泡芙
超!好!食!十分之推介。外形靚就唔在講,外層係曲奇泡芙,十分香脆,而且泡芙皮相當薄,相對忌廉份量很多。雙層泡芙入邊係原味忌廉,感覺相對偏甜。但下層泡芙味道實在驚艷。薄薄嘅泡芙皮外層,包住滿滿嘅開心果醬忌廉,開心果味濃厚,相對之下有冇咁甜。為呢一餐畫上完美句號😌
🌟homemade lemonade & matcha latte
飲品質素係正常cafe質素,但個人幾欣賞佢既homemade lemonade,酸味同甜味既平衡剛剛好。用黎配薯條同pizza,很是絕配。
整體來說,食物同飲品質素都不俗,係價錢小小偏貴。但係係一間難得喺星期日都唔會限時既cafe,環境坐得舒服,枱同枱之間的距離都很ok~所以會再encore!希望佢地可以一直保持質素啦~