2024-07-01 1891 views
亞女學校考試後,突然有一日放假,所以同佢出街活動下,去咗平時好小去嘅地方 - - 旺角😅發現一座活化唐樓,位於上海街618號,都幾特別,順便去搵食,發現一間唔錯嘅餐廳:Poach蟲二環境以木系顏色為主調,小小日式風,仲有室內室外嘅位置,在鬧市中竟有這樣的設計,真係好少有。食品都好特別,唔係一般西式或日式餐廳,係中日式家庭料理,我哋叫咗左兩款主食🔸味噌豆腐慢煮蛋🥚豆乳湯烏冬🍜味噌和豆乳味道恰到好處,互相襯托,豆腐好滑,雞蛋半生熟狀態剛剛好,烏冬軟硬度適中。餐飲半價點咗杯凍朱古力🍫🥤,面頭有可可粉、忌廉,下面有冰凍嘅朱古力,亞女超鍾意❤️。🔸一汁三菜:烤芝士🧀漢堡扒伴海苔肉鬆一汁三菜係招牌菜,必食之選,職員送餐時附上一個木牌,介紹如何以最佳嘅方法品嘗此餐,真係好細心體貼🥰杞子醬油飯味道唔太鹹,亦有陣陣杞子香,感覺好健康,配上鰹魚昆布茶高湯、慢煮雞蛋,味道及口感再提升一級。主菜我選了烤芝士漢堡扒伴海苔肉碎,烤芝士半溶,漢堡好juicy,芝士和漢堡永遠都係「好朋友」- - 非常夾🥰。主餐仲奉送一杯焙茶🍵,非常貼心,可以一解肉類嘅油脂感。最後加咗一個甜品:🔸黃豆粉蕨餅紅豆🫘配雪糕🍨黃豆粉蕨餅好煙韌

🔸味噌豆腐慢煮蛋🥚豆乳湯烏冬🍜

🔸一汁三菜:烤芝士🧀漢堡扒伴海苔肉鬆

主餐仲奉送一杯焙茶🍵,非常貼心,可以一解肉類嘅油脂感。

最後加咗一個甜品
🔸黃豆粉蕨餅紅豆🫘配雪糕🍨
黃豆粉蕨餅好煙韌,紅豆軟糯,雪糕幼滑,三種不同口感,完滿的一餐,好滿足🥰
Type of Meal
Lunch