2023-04-28 41 views
觀塘工業區附近有好多隱世貼地的美食,今次黎到位於工廈入面的法式西餐廳Le Monde,聞說主廚是法國藍帶畢業。餐廳環境優雅,空間闊落,既有方型長枱適合家庭朋友多人聚會,又有舒適的沙發角落讓人把酒談心!餐湯我哋叫咗兩款-龍蝦湯:將龍蝦殼炒製熬湯,真材實料。湯頭非常香濃,而且濃得黎又滑,建議將Brown bread浸落去一齊食!-番茄雜菜湯:較為清淡香甜,重蕃茄味,酸酸的喝落好清爽開胃法式紅酒燉牛臉頰-用紅酒燉煮的牛臉頰非常入味,入口即化但又帶著軟嫩的口感 -醬汁調校得幾好,有淡淡的紅酒香味-最令我驚喜的是醬汁底下充滿薯蓉,好creamy ,夾埋個醬汁,令人一啖接一啖西班牙Iberico豬扒配忌廉菠菜苗-來自伊比利的黑毛豬,肉質厚實煙韌,帶橡果甘香-豬扒沒有落太多調味,幾鐘意它邊邊位帶有少少肥,煎一煎就已經很香很有肉味-配埋薯條同忌廉菠菜苗,份量岩岩好Mocktail - Flamingo-有蔓越莓和香橙的果甜味,甜甜地,同黑毛豬一齊幾配Mocktail - Virgin Mojito-經典飲品,薄荷葉有少少草青味,好清新解油膩

餐湯我哋叫咗兩款
-番茄雜菜湯:較為清淡香甜,重蕃茄味,酸酸的喝落好清爽開胃

法式紅酒燉牛臉頰
-用紅酒燉煮的牛臉頰非常入味,入口即化但又帶著軟嫩的口感
-醬汁調校得幾好,有淡淡的紅酒香味

西班牙Iberico豬扒配忌廉菠菜苗
-來自伊比利的黑毛豬,肉質厚實煙韌,帶橡果甘香
-配埋薯條同忌廉菠菜苗,份量岩岩好

Mocktail - Flamingo
-有蔓越莓和香橙的果甜味,甜甜地,同黑毛豬一齊幾配

Mocktail - Virgin Mojito
-經典飲品,薄荷葉有少少草青味,好清新解油膩