2021-06-01 961 views
當前排知道左意大利carbonara嘅正宗煮法之後就下定決心搵下香港邊間餐廳有得食搵到其中有間都喺上環區,不過離公司好遠請time off早點出去搵路,搭一個站mtr去西營盤落車,心諗半個鐘一定搵得到啦點知又唔太熟個頭,結果搵左一大輪,兜錯好多路,終於搵到了!(行到去都已經熱到濕晒,不過都好彩冇落大雨,今日好天陰)店舖好細,只有L型長枱,幾個座位有個玻璃櫃放左D甜品:cheese cake , tiramisu店內亦掛左個餐牌寫晒所有食物價錢店員見我滿頭大汗,都開左把細風扇吹過黎我又問佢點樣行返落mtr係最快同最近,佢都好仔細咁話我知,呢D細心位抵讚!搵個窗邊位坐低,見有張紙,打開原來都係食物價錢,可以放番低 XD坐低一陣,店員就遞上食物慕名前來只為左Carbonara呢樣野聞說餐廳係由名廚Ermanno Lelli主理其位於中環嘅私房菜,價錢勁貴咁呢度$108就可以嘆到個正宗Carbonara,又唔錯嘅賣相唔係咩好特別,但一睇就睇得出唔係一般平日見到嘅Carbonara,冇一堆白汁呀,cream呀咁反而有好濃嘅芝士味,芝士控真係必食連蛋汁離穫咁樣煮,加埋煙肉碎,冇其他額外配料正宗意大
當前排知道左意大利carbonara嘅正宗煮法之後
就下定決心搵下香港邊間餐廳有得食
搵到其中有間都喺上環區,不過離公司好遠

店舖好細,只有L型長枱,幾個座位
店內亦掛左個餐牌寫晒所有食物價錢

店員見我滿頭大汗,都開左把細風扇吹過黎

坐低一陣,店員就遞上食物
慕名前來只為左Carbonara呢樣野

聞說餐廳係由名廚Ermanno Lelli主理
其位於中環嘅私房菜,價錢勁貴
咁呢度$108就可以嘆到個正宗Carbonara,又唔錯嘅
反而有好濃嘅芝士味,芝士控真係必食

連蛋汁離穫咁樣煮,加埋煙肉碎,冇其他額外配料
正宗意大利Carbonara就係咁簡單之嗎
不過佢個$58嘅tiramisu真係吸引唔到我買囉,雖然本來都想一試
卡邦尼意粉

餐廳位置雖然都幾偏僻,唔係大街大巷,又人跡罕至咁,但我都幾鍾意呢類靜靜地嘅地方
2021-06-01
$108 (Lunch)
卡邦尼意粉