2024-07-18
Chefs’ Kitchen係一間位於通菜街西式小店,入面只有2個員工(大廚同侍應),而且舖頭偏好細,只放得落3-4張枱~ 但廚師同侍應都好用心對待所有客人,會主動推介同介紹菜式~ 而且食物同餐牌都有花心思設計👍🏼 整體都又好食又抵食!•🥢 昆布活蜆扁意粉 $108呢款寫到係「廚師絕活 一定要試」😆 淨係賣相已經幾有心思,有10隻漲卜卜嘅蜆,食落鮮甜無沙👍🏼 意粉軟硬適中,仲食到蜆同昆布嘅鮮味😍 配埋少少炸蒜同簡單調味,味道更有層次😋•🥢 美國頂級安格斯牛肩胛.黑松露薯蓉 $148牛肩胛可選生熟度,我哋揀咗5成熟。牛肩胛嘅表面煎香,中間非常粉嫩😍 大廚介紹嘅時候話牛肩胛嘅油脂較少但筋多,口感會相對結實啲,但佢已經盡量去咗大部分嘅筋,所以食落口感都會軟嫩啲👍🏼 有好香濃牛味加埋表面嘅微微焦香好夾😋 配菜都有花啲心思,有煎番茄、蒜蓉炒椰菜同埋黑松露薯蓉~ 黑松露薯蓉唔係非常軟滑嗰種,反而仲有啲薯仔粒,有多啲口感,但重點係黑松露味真係好香🤤 •🥢 照燒泡菜汁厚切牛脷 $68牛脷係先慢煮再煎香,所以咬落口感好腍好嫩。照燒泡菜汁都幾特別,泡菜有輕微辣味同酸味,加埋照燒汁嘅甜,同牛舌都幾夾😛 不過
🥢 昆布活蜆扁意粉 $108
🥢 美國頂級安格斯牛肩胛.黑松露薯蓉 $148
🥢 照燒泡菜汁厚切牛脷 $68
牛脷係先慢煮再煎香,所以咬落口感好腍好嫩。照燒泡菜汁都幾特別,泡菜有輕微辣味同酸味,加埋照燒汁嘅甜,同牛舌都幾夾😛 不過相對上份量就少啲。
🥢 黑松露薯條 +$28
呢個薯條係啤酒漿嗰種幼薯條,食落好鬆脆👍🏼上面灑咗啲芝士粉,旁邊就有黑松露沙律醬,而且薯條分量都唔少,$28嚟講好抵食!