2018-02-19
同朋友去西九龍中心覓食,行哂成個food court後就決定要食個印度咖哩。小店由印度人打理,有唔少港人幫襯。喺半開放式廚房入面,見到師父喺入面轉薄餅同煎薄餅,人手即叫即整。菜式選擇唔多,原本想叫murtabak set, 有幾塊有餡薄餅之餘仲有雞肉/羊肉揀,但佢冇貨。唯有揀其他,見人地叫商務套餐好似好吸引,所以就叫咗個羊肉curry set ($48),佢有咖哩羊肉、印度白飯、一塊paratha 薄餅、少少沙律菜同有個清湯。雖然滿足到小妹想食印度咖哩同想食羊嘅胃口,但整體而言白飯偏硬同唔熱,而薄餅都因為凍咗所以覺得唔太好食,不過佢都幾軟身同有油香。咖哩方面,因為小妹一向重口味所以覺得佢個咖哩汁幾好味,不過香料味濃未必人人都啱。羊肉林身但冇乜羊肉味。最後食完飲埋個蘿蔔清湯可以清清重口味,湯入面有蘿蔔粒同薑絲,薑味濃郁。以$48食到印度羊肉咖喱嚟講算係唔錯。
以$48食到印度羊肉咖喱嚟講算係唔錯。