呢日落大雨,所以都不宜外出去太遠食飯,於是我同同事就去咗西九龍Food Court搵嘢食。但其實行嚟行去,都無乜邊間想食,同事提議不如食「味力曼谷」,都好,反正未試過😜!我成日經過舖頭,都覺得啲食物相片好吸引咁,而且次次都好多人幫襯呢👏。食物菜式就係各式各樣嘅泰國菜🇨🇷,炒河、湯檬、炒飯、海南雞、冬蔭功、串燒等,一應俱全。價錢屬中等水平,平均$4x一個餐。男店員講嘢好大聲,但其實好好禮貌㗎😊。我仲發現佢應該係一間撐香港人嘅小店💛。我哋要咗一份鮮蝦炒金邊粉($42)同泰式濕炒牛河($45)Share食,外賣唔洗額外加錢👍。鮮蝦炒金邊粉,賣相同份量都唔錯嘅,🦐鮮蝦係連殼嗰種,有3隻。但我哋都略嫌金邊粉味道比較淡,唔夠鹹、亦唔夠酸...;好彩金邊粉都叫做炒得開,無一餅餅。蔥嘅份量亦算少。泰式濕炒牛河,可能係濕炒嘅關係,牛河係以兜上。就咁望落啲餸好澎湃喎,有好多蔬菜同牛肉,多到直頭蓋過哂啲粉。不過夾起上嚟,都真係發覺河粉幾濕下😅...。點知一食落,我第一個感覺係咁鹹、咁重口味嘅,同炒金邊粉完全相反。🐮牛肉份量超多,有肉味的,但薑味都好誇張下,不斷食到薑絲...。同事就話河粉OK,但唔鍾意啲牛肉
男店員講嘢好大聲,但其實好好禮貌㗎😊。
我仲發現佢應該係一間撐香港人嘅小店💛。
鮮蝦炒金邊粉
泰式濕炒牛河
泰式濕炒牛河
點知一食落,我第一個感覺係咁鹹、咁重口味嘅,同炒金邊粉完全相反。🐮牛肉份量超多,有肉味的,但薑味都好誇張下,不斷食到薑絲...。同事就話河粉OK,但唔鍾意啲牛肉一堆堆咁喎。恕我哋唔識欣賞呢碟濕炒河吧😥。
西洋菜蜜
兩個炒粉均贈送西洋菜蜜,味道都唔錯。而且係咁咦叫做有杯嘢飲包埋,感覺好好多🙈。另外,餐廳亦畀咗兩兜醬我哋,不過無食到。
總括嚟講,我哋呢日試嘅兩款泰菜味道都麻麻,濕炒河有少少去到難食嘅程度...。不過起碼我食完都飽咗嘅,可能係嗌唔啱嘢食啦。但我未必會再幫襯,下次會考慮試另一間呢🙏🏻。
2020-06-08
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$45 (Lunch)