❀ 宮保 #銅鑼灣 ❀❗️魔鬼魚田雞都有 好味特色新加坡菜❗️——————————————————行過幾次呢間新加坡店都冇入去,發覺原來自己錯失左呢間咁有特色嘅餐廳!佢哋有罕見嘅魔鬼魚同田雞粥食,當然唔少得宮保雞😍聽聞係請咗新加坡嘅大廚過檔烹調,確保食到最正宗嘅新加坡味道✨另外餐廳仲有另一招牌——黑胡椒蟹同埋其他粵式小菜,係由曾經喺Ritz Carlton做過嘅大廚主理👍🏻。.晚市嚟到,佢哋有提供二人或者四人套餐。當日我哋兩個人,就揀咗個魔鬼魚套餐。另外佢哋仲有海南雞、田雞、蟹嘅套餐,視乎你想品嚐佢哋邊一道特色小菜!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 二人餐——魔鬼宮保餐$438味道: 4.6/5 性價比: 4.3/5♥ 自家製櫻花蝦米肉碎豆腐💕豆腐有層薄炸皮,內裏依然滑溜。最正係佢個醬汁,甜甜地再加埋肉燥、青蔥,非常惹味!.♥參巴魔鬼魚🐟魔鬼魚嘅肉質呈一條條,非常之容易離骨,滑到不得了🤩完全唔會好似啲蒸魚咁有啲鞋鞋地嘅肉質。醬汁方面有啲似印尼沙嗲醬,甜甜鹹鹹再帶點蝦米香嘅感覺,新奇又好食!.♥宮保雞件🐔雞件夠滑就不在話下,最正係佢個醬汁😚係新加坡師傅嘅秘製醬汁!同雞煲嘅醬汁有啲相似,幾稠,呈深啡色,味道甜
❀ 宮保 #銅鑼灣 ❀

♥ 自家製櫻花蝦米肉碎豆腐💕
自家製櫻花蝦米肉碎豆腐

♥參巴魔鬼魚🐟

♥宮保雞件🐔
雞件夠滑就不在話下,最正係佢個醬汁😚係新加坡師傅嘅秘製醬汁!同雞煲嘅醬汁有啲相似,幾稠,呈深啡色,味道甜甜地得來又再有多種香料,層次豐富帶微辣。
另外仲可以選擇豬肋骨。

♥秘製砂煲粥🤍
宮保雞嘅醬汁係要同呢個砂煲粥一齊食🤩!
兩個砂煲,一個裝住雞件,一個裝住粥送上非常之有看頭,另外仲有更強嘅保溫作用,上枱嘅時候依然熱辣辣到冒晒煙。
個白粥比起港式煮法更加綿🥰係大廚用手搞45分鐘而成,而且就咁食個粥都好香。
不過最地道嘅食法就係將宮保雞丁嘅汁撈入白粥度一齊食,頓時令到個粥更加香濃美味,真係非常正!

♥上湯時菜🥬
連呢個時菜都好好食!佢哋個上湯係味道非常豐富,加上杞子,再略帶啲油香,啲菜索晒啲汁非常好味☺️。
上湯時菜

☞ 班蘭蛋糕🍰
額外加多左一款甜品,同樣冇令我失望。
佢個蛋糕係鬆軟到不得了,超級軟綿綿👍🏻。
夾左一層斑斕忌廉醬,令到班蘭味更突出,又係一令我驚嘆嘅甜品
味道: 4.6/5 性價比: 4.3/5
班蘭蛋糕

整體來講,呢間新加坡菜絕對冇令我失望!獨特嘅菜式啱晒我呢啲鍾意是新奇食物嘅人😚而且味道香口惹味,其他地方好難搵得到,非常值得試,係會再回頭嘅餐廳👍🏻👍🏻👍🏻!

自家製櫻花蝦米肉碎豆腐
上湯時菜