2019-12-29 139 views
喺灣仔做完野已經夜晚七點幾,即刻約到喺灣仔返工嘅朋友食晚飯,佢帶我黎左呢間「盛記酒家」,係一間中式酒樓~店內燈光明亮,地方都幾闊落濃味鮑魚雞煲冬天梗係要食啲熱辣辣嘅野,菜單上有唔少特色煲仔菜,我同朋友揀咗呢個比較特別嘅濃味鮑魚雞煲🐔🍲個煲keep住熱辣辣,雞脾同雞胸樣樣齊,加左薑片、蒜頭、香菇一齊爆香,醬汁鹹甜適中,每件雞都被醬汁包裹著,正啊!好適合送飯或者送酒裡面仲有四大隻鮑魚,都幾爽口彈牙,鮮甜味美,吸收晒醬汁嘅精華XO醬海皇炒飯炒飯勁大碟,足夠四至五人享用,最啱一家大細開心share!飯粒炒得粒粒分明,乾身唔油膩,好有鑊氣!飯裏面嘅配料都好豐富,例如有:魷魚、鮮蝦、石斑魚、菜芯、蔥花、雞蛋絲等等,材料分布均勻,每啖都好足料!配上微微香辣的XO醬,好惹味呢!

濃味鮑魚雞煲

XO醬海皇炒飯

$250 (Dinner)