2018-10-08 1157 views
因為唔想係十月一日國慶同人逼餐死,所以約左另一半係二號先一齊食個飯。本身訂左枱但因為大家都早放所以早左到。亦因為咁店員安排左我地坐係窗口位!接近180度嘅維港夜景映入眼簾,心情同胃口都大大加分。比起坐吧枱睇師傅製作,今晚嘅安排更有情調。點左兩SET菊嘅廚師發板,慢慢嘆。前菜係汁煮花螺。雖然係凍食,但沒有半點泥腥味,醬煮過後嘅螺肉爽口入味,令人開胃。刺身拼盤:大拖羅/左口魚/ 石垣貝/銀鱈魚/深海池魚/鯖魚/秋刀魚/金目鯛店員先附上一塊岩鹽板,示意係用黎伴左口魚食的。因為左口魚本身味道偏淡,食時先放上鹽板之上再配以日本細蔥,捲埋一齊食可以同時得到岩鹽嘅咸甘味及蔥香。鯖魚及秋刀魚味道偏重,入口肉質微軟結實,可以伴上一點山葵沖淡一點魚味。但原味黎食可以品嚐到其特有嘅甘香。石垣貝脆度十足,咬落鮮甜,沾上少許醬油更突顥其甜味。深海池魚肉質爽彈,魚味啱啱好又帶點橘子香味,不愧係秋季嘅當造漁獲。銀鱈魚油分十足,必須加上山葵及柚子醋黎減低油膩感,但食落的確有驚喜。大拖羅油脂最均衡,鮮甜味濃所以經常都係我地嘅最愛。用紫蘇葉包住食更能提升滋味。金目鯛以川燙後再炙燒,令到魚香味道更出。肉身紮實有咬口。壽司六
汁煮花螺
刺身8款
金目鯛以川燙後再炙燒,令到魚香味道更出。肉身紮實有咬口。
壽司六款:三文魚子/海膽/鱆魟/笠貝/池魚
三文魚子腌漬得非常入味,入口夠黏口香滑。醬油味偏甘甜同壽司醋飯十分對味。
壽司6款

海膽幼滑鮮甜。包裹嘅紫菜夠乾脆,所以口感好正。鱆魟及池魚亦夠新鮮,沾上少少醬油就已經滋味十足。無需配上芥未提鮮。
笠貝爽脆甘甜,但本身味道偏淡最好就用上少少芥末醬油平衡返個味道。
左口魚邊壽司
左口魚邊壽司。有得點一定會點嘅一道,因為真係好好食,本身左口魚嘅油脂唔多,但裙邊部分就集中晒油分,加上運動得多肉質會帶爽口。經過炙燒得令油脂充分表現出黎,正~
吸物-石川芋
煮物係石川子芋。入口以為食緊湯丸咁,非常軟綿糯滑。配上茶樹菇嘅香味,簡單嘅一道素菜味道都非常濃郁。
季節湯
季節湯係大蜆白麵豉湯。粒蜆成個碗咁大隻鮮味非常,麵豉湯清甜帶微微豆香,十足夠味。
水果
甜品
最後甜品有蜜瓜及紅豆雪糕,因為另一半極易醉所以蜜瓜無噴上威士忌,否則味道會更芳香甘甜。但蜜瓜本身好甜同多汁,飯後食味道一流。而紅豆雪糕奶香味重略帶紅豆香,與蜜瓜同食都有唔錯效果。
以維港靚景伴美食,真係生活中一大享受。而且店員又笑容可掬服務體貼,真係加分唔少。
2018-10-02
$1280 (Dinner)
汁煮花螺
刺身8款