鮨本omakase係我book mark已久既餐廳~位於銅鑼灣既鬧市之中😀佢係大廈既9樓,一出𨋢就係餐廳門口啦~今日我地試既menu係佢地既season menu, 有5樣小菜、10款壽司🍣、玉子燒、湯同甜品🍮佢地仲有個蝦蟹貝menu係得星期五先有架~!前菜一黎首先係紫菜包平貝,微微灸燒過既平貝同平時食開嘅帆立貝帶子十分唔同,比較有咬口同容易食到貝類獨有既甜味~再黎有長崎縣小長井華漣蠔🦪師傅將蠔蒸熟後灑上少量既黑椒提味,一啖食落口好過癮~ 馬友一夜乾配青檸汁,魚皮經灸燒後香脆無比,馬友既油分完全係肉眼可見既juicy呀😍香魚天婦羅完全衝擊左我嘅味蕾,魚頭入口係甘、甜,魚身又有獨特既苦味令菜色嘅層次豐富多變,仲可以點少少佢附上既竹炭鹽~跟住到我嘅favorite鮟鱇魚肝😍頂級食材配上頂級既烹調技術,魚肝能夠做到同豆腐一樣嘅細滑口感,味道上厚而不膩~跟住到正式既壽司環節~附上嘅漬物有苦瓜、白蘿蔔同薑片。每件壽司師傅細心咁將魚肉改刀斷筋🤣醋飯就用上兩種赤醋溝2種白醋調配而成。頭幾款有微微灸燒過既鰆魚~新鮮既鳥貝~櫻鱒~碗上既太刀魚~要輕輕用匙羹去整碎魚肉再配飯一齊食縞蝦!少見既食材,蝦肉非常

頭幾款有微微灸燒過既鰆魚~新鮮既鳥貝~櫻鱒~碗上既太刀魚~

要輕輕用匙羹去整碎魚肉再配飯一齊食縞蝦!少見既食材,蝦肉非常新鮮,蝦味比甜蝦更加濃郁!

關鯖魚~中拖羅~吞拿魚黎講真係比較鐘意中拖多過大拖~唔會太油而食唔到魚既味道半熟既赤竹海老🦐今晚第二款既蝦類,半生熟令蝦肉令口感豐富左。赤身~有中拖當然唔少得試埋佢既赤身啦

另一個至愛😍😍係馬糞海膽壽司,師傅仲好貼心拎埋全盒既海膽出黎比食客影相📸️

跟住係香箱蟹炊飯,師傅同樣會先拎一整盤既飯比客人打卡,可以清楚睇到炊飯既材料~

師傅一切開玉子燒既時間,一陣薄薄既雞蛋糕香味撲鼻而來,能夠將玉子燒做到海綿蛋糕質感既香港餐廳少之又少🥚

今晚係櫻姬雞既澄清湯~

甜品係南瓜布丁🍮🎃注意⚠️係可以連皮食架!

平日夜晚兩個人食計埋加一接近3000蚊,但有時唔得閒飛去日本又掛住鄉口既話,係好值得用一程機票錢食架~

• 玉子燒