2021-07-29
一個唔想煮飯嘅日子,大約六點黎到位於油麻地地鐵站附近LADDER Dundas嘅呢間樓上餐廳。一入餐廳服務員先遞上調味醬料,最後點了 【星級大鮑魚海鮮蒸氣鍋套餐】$268 /位先上了一個燉足6小時嘅「蟲草花赤肉燉雞腳」, 清清地嘅色澤,基本上冇乜油而得滋味。🐠 八款海鮮: 「韓國活大鮑魚、蘇格蘭蟶子皇、紐西蘭大帶子、愛爾蘭大刀貝、深海龍躉件、生猛大海蝦、青島大花蛤、貝殼類」全部海鮮都很鮮甜,可以唔洗落任何醬汁調味,由其係「韓國活大鮑魚」 和 「紐西蘭大帶子」,鮑魚大大隻又厚肉,爽身彈牙。帶子蒸熟口,先喝一口經蒸煮後停留在殼上的天然湯汁,係真正嘅純天然鮮味,帶子肉質爽口。🍚 八寶蒸飯由八款食材和米飯一齊蒸煮,之後將米飯和所有食材撈勻,飯粒充滿八種食材的味道,加上用蒸煮方法烹調,感覺比炒飯濕潤冇咁乾身。🥩 安格斯肥牛 (無限任食♾️)牛一般都係用燒烤和火鍋呢兩種食法,安格斯肥牛用蒸氣鍋呢個煮法都係第一次,可以一試唔同嘅食法。海鮮超新鮮,有多款食材選擇。餐廳就腳方便,海鮮蒸煮由服務員負責,服務員態度認真有禮貌,另外仲有提供蔬菜,最後仲有中款甜點食😋。
🍚 八寶蒸飯
🥩 安格斯肥牛 (無限任食♾️)