2018-10-17
最近火鍋達人朋友又喺佐敦搵到新 場打邊爐。 還好不是任飲任吃的, 可以慢慢選擇自己喜歡食材品嚐品嘗。餐廳中式裝修為主, 型格之餘又有啲古色古香嘅味道。各種醬料查家裏麵包括咗一款小食 是涼拌芽菜, 芽菜少少辣 幾爽口。 湯底有不少選擇, 選擇困難症又出現, 皆因每款都好似好有特色好大堆頭。 最後我哋揀咗唔辣嘅"濟公豬骨煲"。 好耐冇食豬骨煲啦, 以前好興澳門豬骨煲, 不過後來越來越多台式 ,泰式 fusion 既鍋底, 差啲唔記得咗傳統嘅豬骨湯底。火鍋上枱我哋都好驚訝, 個銅盆真係好大份, 四五個人一鍋都足夠有餘! 目測已有三四件大大件嘅豬筒骨, 配料仲有蘿蔔,粟米, 仲有最後先發現嘅 雞腳, 超正呀勁多骨膠原, 唔怪得個湯咁黏咁濃。湯底鮮甜, 飲落順喉舒服, 仲有少少胡椒嘅辛香。 喺打邊爐之前飲多幾啖, 方能嘗到原始鮮甜嘅味道呀~豬筒骨裏面嘅骨髓超正! 肉骨都煲到好冧, 好入味。粟米最後先食都依然係超甜。手切滑牛肉$88滑牛雖然處理過, 但係仍然都有好濃嘅肉味, 肉質滑溜溜兼有口 。有啲地方會嗱到冇曬肉味得個腍字。 呢度處理得唔錯!皇帝菜$48全份嘅皇帝菜 份量唔少, 不過唔夠嫩綠
餐廳中式裝修為主, 型格之餘又有啲古色古香嘅味道。
各種醬料
查家裏麵包括咗一款小食 是涼拌芽菜, 芽菜少少辣 幾爽口。
豬筒骨裏面嘅骨髓超正! 肉骨都煲到好冧, 好入味。
粟米最後先食都依然係超甜。
手切滑牛肉$88
皇帝菜$48
全份嘅皇帝菜 份量唔少, 不過唔夠嫩綠。
自家製手釀流沙墨魚丸$55( 半份)
一見到流沙我哋以為係有芝士喺入面或者鵝肝, 原來係鹹蛋黃流沙!
啱啱過完中秋節有種食月餅嘅感覺。 全人手打嘅墨魚丸爽彈有口感, 餡料係鹹蛋黃蓉, 鹹鹹地反而帶出墨魚丸嘅鮮味。
自家製鳳城水餃$68( 八粒)
仍然係全人手包製, 大大粒餡料亦脹卜卜,內容非常充實。 每隻足有兩至三隻海蝦, 同我最愛嘅木耳絲, 風味正宗, 非常美味。
椒鹽九肚魚$75
間場嘅小食, 脆漿炸得唔錯,好鬆化好薄唔會好油膩。 九肚魚並唔係全條炸, 都是切件再上粉漿, 所以魚嘅份量其實偏小。 作為小食還可以吧。
自家製花旗參蜜$23
味道甘甜, 參味好濃,自家製比較健康, 用上透明膠樽,賣相討好。
隔離係經典嘅芬達, 仲要係樽裝!
檯面有自家製嘅 xo醬, 味道唔錯可以一試!
餐檯和牆上嘅介紹, 仲有好多貴價生猛海鮮, 例如象拔蚌,龍蝦刺身, 想豪食一下都大把選擇㗎!