2023-06-28
今天朋友帶我去鯉魚門食海鮮,食蒸氣火鍋,呢間餐廳可以望到好靚嘅海景同埋日落。而且啲海鮮係野生,仲要明碼實價,啱晒我哋唔係太識揀海鮮嘅人,唔使驚俾人呃。野生菲律賓大黃奄仔蟹第一次食呢種蟹,真係好多膏,個蟹殼d膏係頂晒角,勁甘香,好邪惡。D肉飽滿新鮮,一索索,勁鮮甜。日本深海石班一夜干啲魚好有鮮味,好滑同juicy , 魚皮有彈性,骨膠原豐富。野生琵琶龍蝦琵琶龍蝦比較罕有,出邊街好難可以食到,肉質較普通龍蝦嫩滑,口感爽滑,味道濃厚鮮甜。台灣九孔鮑魚肉厚,有𡁻頭。野生阿根廷赤蝦超大隻,個蝦頭啲蝦膏超鮮甜,係隻蝦嘅精華所在,啲肉較腍身,但非常有蝦味。大西洋野生青口非一般嘅青口,不是養殖,重海水味,好爽,鮮甜。黃金翡翠螺冇沙,大粒肉,爽口彈牙。韓國釜山珍珠蠔Size 不太大,不會腥。有機蔬菜籃有娃娃菜,生菜同埋粟米。食完海鮮同蔬菜就可以食個粥底, 個粥有晒之前食嘅海鮮嘅精華,好鮮甜,加上本身加咗啲薑,豬骨,同埋粟米,都唔使點加提供嘅菜譜同埋蔥去調味,但如果想增加口感都可以加啲菜譜。最後,餐廳仲送咗甜品,椰汁雪燕,好滋潤嘅感覺,今餐好圓滿。
野生菲律賓大黃奄仔蟹
日本深海石班一夜干
野生琵琶龍蝦
台灣九孔鮑魚
肉厚,有𡁻頭。
野生阿根廷赤蝦
大西洋野生青口
非一般嘅青口,不是養殖,重海水味,好爽,鮮甜。
黃金翡翠螺
冇沙,大粒肉,爽口彈牙。
韓國釜山珍珠蠔
Size 不太大,不會腥。
有機蔬菜籃
有娃娃菜,生菜同埋粟米。
最後,餐廳仲送咗甜品,椰汁雪燕,好滋潤嘅感覺,今餐好圓滿。