又嚟到鰂魚涌接朋友放工~佢帶咗我嚟呢間位於芬尼街嘅一葉台灣料理。雖然我以前都有一段時間喺鰂魚涌返工,但唔係今次朋友介紹都唔會發現呢間餐廳,希望會更加多人認識啦!店面唔算大,大概有30個座位左右。放工時間人流都源源不絕,我諗晏晝食lunch應該都要排一陣先有位🤣餐廳菜式價錢唔算貴,但每樣都好大份,非常划算💰其實我哋兩個人都只係嗌咗兩個小食、一個麵、一個湯羹、一個甜品,但唔知點解都飽到咩咁,食唔晒要打包🙈台式鮮魚羹($88)er⋯我真係冇expect過咁大兜🤣🤣🤣 呢到分分鐘分到十碗🤣🤣 可想而知我哋兩個人係冇可能完成到嘅。我哋各自都飲咗兩三碗,但仲淨返好多lol真材實料,用咗大量魚肉,魚鮮味重🐟另外仲加咗蝦粒,增添鮮味同口感😊台式蔥油拌麵伴雞扒($70)蔥油拌麵細細碗,食到齒頰留香就最perfect👌,太大碗就會太油膩好滯架喇。蔥油香好香。麵條較粗,有嚼勁。炸雞扒大大塊,雖然好似炸得好勁,但內裡雞肉依然嫩滑,仲有豐富肉汁🤤金沙豆腐($78)咸蛋黃炸豆腐!新鮮炸起熱辣辣,蛋黃鹹香好好食!台式香腸炒高麗菜($78)食返啲健康嘅菜先,好大碟😂九份綜合小丸子($28)朋友話上次嚟食lunch試

餐廳菜式價錢唔算貴,但每樣都好大份,非常划算💰

台式鮮魚羹
台式鮮魚羹($88)
真材實料,用咗大量魚肉,魚鮮味重🐟
另外仲加咗蝦粒,增添鮮味同口感😊
台式蔥油拌麵伴雞扒
台式蔥油拌麵伴雞扒($70)
台式蔥油拌麵伴雞扒
蔥油香好香。麵條較粗,有嚼勁。
金沙豆腐
金沙豆腐($78)
咸蛋黃炸豆腐!
新鮮炸起熱辣辣,蛋黃鹹香好好食!
台式香腸炒高麗菜
台式香腸炒高麗菜($78)
食返啲健康嘅菜先,好大碟😂
九份綜合小丸子
九份綜合小丸子($28)
朋友話上次嚟食lunch試唔到呢個,今次終於一圓佢心願🤣
綜合小丸子有芋圓同地瓜圓,兩隻都十分煙韌,裡頭仲有蓉添。
湯底係紅棗桂圓茶,冇黑糖底咁甜,感覺仲健康啲添☺️

Menu:
金沙豆腐