2018-02-24 1780 views
年頭出左Bonus,自然棍食餐好嘅慰勞自己。呢間餐廳都係草根上網時search到,見到餐廳最近裝修完,都幾多人讚好食,特別係青口好出名。見地點近近地,特登搵埋好愛吃青口嘅妹妹一齊去食。呢間 "FRITES" 其實係比利時餐廳🇧🇪草根都係第一次食比利時菜。上網睇過資料同相,餐廳係參考1920🕐傳統比利時啤酒屋🍺去設計,真係裝修得好靚。草根一入去都覺得好有feel😍特別係木製餐桌同彩繪玻璃窗,令人感覺好似飛咗去外國咁🤫睇得出餐廳係設計方面落咗唔少心思👍🏻木製餐桌加上裝飾真係好有氣派餐廳有好大個bar corner,當晚都唔少上班族放左工嚟happy hour。不過草根唔飲酒嘅,所以都係睇睇餐牌叫野食好了。餐牌其實就印左係餐紙上。一早諗好要叫青口,但正當諗緊叫咩好個時,餐廳經理就行過嚟同我地介紹有咩推介。值得讚下無論係經理定服務員態度都好nice 呢用餐期間唔單只主動問我地食物好唔好呼,仲成日保持住笑容,好多時一餐飯食得開唔開心,呢d細節位好重要Friars Sweetheart ($55)(Cranberry, Apple, Honey)8點前有happy hour,酒精類飲品半價,抵好多
木製餐桌加上裝飾真係好有氣派
Friars Sweetheart ($55)
(Cranberry, Apple, Honey)

8點前有happy hour,酒精類飲品半價,抵好多!!草根唔飲酒,所以叫左杯juice,味道....好似利賓立
Friars Sweetheart
Frites House Mussels ($245/0.5KG)

(Diced Tomato, Garlic, Onion, Light Cream and Fresh Chives)

草根誠心✨推薦佢地個青口俾大家,有得揀0.5kg或者1kg,仲有幾款味道可以揀。今次草根2個人就叫左0.5KG,份量都唔野少嫁🤤足足有一大鍋🥘而且仲配有麵包🍞同薯條🍟。講番青口食落口感超。級。超。級嫩🤩真心係草根咁大個女食過最嫩肉嘅青口!青口煮得一D都唔老,烹調時間掌握得非常好👍🏻仲可以保留青囗嘅鮮甜💦同平日食開嘅「橡筋青口」真係一個天一個地👅
Frites House Mussels
青口嘅size比較細,不過好食才是重點吧~另外餐廳特製嘅House Sauce味道超好😋配埋塊牛油麵包好好食,薯條炸得好香勁飽滿🍟超有水準!加埋個酸忌廉醬更好食。其實呢個鍋份量大到係一個Main,建議大家多人先好叫1KG啦🤘🏻草根妺妹品嚐過呢個青口鍋後俾A plus🥇🙌🏻抵食!真心食得過🍻下次要試埋其他味❤️🤟🏻

Steak And Frites ($395)
14OZ Grilled Usda 1855 Black Angus Ribeye, Lettuce Leaf Salad, Frites and Truffle Butter

上網見好多人叫呢間嘅牛扒🥩,期望真係幾大。呢塊安格斯Ribeye🐮草根點咗5成熟,嚟到睇落都合格👀草根先將黑松露牛油塗抹上牛肉,再大啖大啖食🐮🐮,食得出帶有淡淡嘅黑松露香🧚🏻‍♀️但老實講,牛肉偏厚實,唔夠多肉汁,我地預期會嫰d,未如想像般好食👉🏻👈🏻不過牛味都算濃郁💁🏻‍♀️旁邊配上一包熱辣辣嘅炸薯條🍟不得不讚呢到嘅薯條真係好正,又大塊肉又一勁多澱粉,食完超飽肚😂
Steak And Frites
Steak And Frites
Seafood Linguine ($245)
Tiger Prawn, Shrimps, Mussels Chill Lemon Zest, Diced Tomato, White Wine Vream and Fresh Herbs

海鮮扁意粉🍝海鮮方面有2大隻虎蝦🦐、蝦仔🦐同9隻青口。虎蝦蝦肉彈牙,食得出好有鮮味,係真材實料嘅真係食得出🤫蝦仔就彈牙但冇味嘅,應該係雪藏貨。食過青口鍋已經知一定有保證,果然口感幼滑,冇左青口鍋個sauce,令青口鮮味更突出👍🏻意粉個汁好好味,濃味得嚟好香檸檬味🍋加上每條麵條都沾滿醬汁,好滋味!不過扁意粉煮硬d會更好,不過整體上草根姐姐勁中意啊❤️😍
Seafood Linguine
叫左3樣野,除左牛扒有少失望,其他都好好食😋不過要係今餐揀個最中意食嘅NO.1💯非青口莫屬!呢一餐食得開心又好飽,因為幾本上我地叫左3個main,下次應該叫左青口後叫多一個main再加小食就足夠了
Frites House Mussels
Seafood Linguine