2024-06-12
又黎到我以前讀書嗰陣成日出沒嘅海堤街,呢條街有好多特色餐廳同小店,今次又比我發掘到一間新開專食嘅海南雞飯、喇沙「隨心華人喇沙海南雞」,我同朋友仔嗌咗個個二人餐,包括主食兩款、小食兩款同飲品兩杯,主食方面更有15款可以選擇,我地梗係揀返呢度嘅招牌菜啦😆海鮮喇沙必食推介👍🏻材料勁豐富,有鮮蝦、帆立貝、蟹柳、魚片、蛋、芽菜同豆卜,鋪滿成碗麵上面,湯底味道濃郁,入口辣辣地充滿椰奶香味,配以瀨粉溝上米粉,粉條幼滑吸滿湯底嘅精華,好味到我連湯都飲晒😆無骨海南雞飯招牌海南雞飯👍🏻我地揀咗雞胸部位,入口啖啖肉,連雞胸肉都非常嫩滑,可見廚師功架十分出色😋點上黑豉油、薑蓉同辣椒醬令味道更加豐富,配以油飯,米飯軟熟,每一啖都充滿椰香,滋味無窮馬來串燒(豬+雞)兩款串燒亦非常好食,外面燒得焦香,雞肉依然保持彈性,豬肉鬆軟入味,配上店家特製嘅沙嗲醬味道一流🤤醬燒皮蛋鍾意食辣嘅朋友仔必點,皮蛋口感QQ彈彈上面鋪滿辣椒,加上酸酸辣辣嘅醬汁,惹味又開胃新加城炒蘿蔔糕大大碟份量十足,每粒蘿蔔糕都裹滿黑豉油再加入雞蛋去翻炒,外脆肉軟,令味道層次更加提升雪梨茶食咗咁多濃味嘅野梗係要飲返杯清甜嘅雪梨茶,甜度啱啱好,熱日炎炎飲
海鮮喇沙
無骨海南雞飯
馬來串燒(豬+雞)
醬燒皮蛋
新加城炒蘿蔔糕
雪梨茶
食咗咁多濃味嘅野梗係要飲返杯清甜嘅雪梨茶,甜度啱啱好,熱日炎炎飲返杯既清爽又解渴
📍隨心華人喇沙海南雞 (鰂魚涌)
鰂魚涌海堤街6-16號龍景大廈地下4號舖
人均消費:$100-150