2024-09-03
呢間餐廳專注於鰻魚料理,假日午餐黎食飯都坐滿唔少食客,餐廳格局似居酒屋,有啲似番左日本嘅感覺。生燒鰻魚丼 (白燒) $188+溫泉蛋,鹹菜,鰻魚肝白貝湯,玄米茶 +$18鰻魚肉質鮮嫩,爽脆鮮甜,食得出食材採用左新鮮鰻魚。外層烤至微焦,另外搭配上特製嘅鰻魚醬汁,甜中帶鹹,恰到好處。我地轉左套餐,溫泉蛋的加入令整道菜更添滑嫩,蛋黃的香醇與鰻魚的鮮美完美融合,口感層次感十足。鰻魚肝白貝湯非常清甜,當中加入左昆布同蜆肉,相當豐富。最後留左一兩啖飯,問店員拎昆市高湯,加入芝麻同紫菜,變成左鰻魚茶漬飯,又有另一種食法!二重鰻魚丼 $148+溫泉蛋,鹹菜,鰻魚肝白貝湯,玄米茶 +$18呢道菜包含左兩種蒲燒鰻魚,肉質各具特色。蒲燒鰻魚非常厚身,肉質鮮甜好入味,而穴子肉質更為柔滑,帶有獨特的焦香味,每一口都讓人感受到鰻魚的鮮美與醬汁的濃郁。搭配鹹菜,能很好地中和鰻魚的油膩感。
生燒鰻魚丼 (白燒) $188
+溫泉蛋,鹹菜,鰻魚肝白貝湯,玄米茶 +$18