2021-12-02
之前喺海港城行街見到呢間舖頭裝修已經好想試,佢最近終於開幕la~ 新店試業~之前見到佢廣告板介紹鰻魚蛋包飯,作為一個鰻魚控嘅我,當然第一時間喺佢試業嘅時候就去試啦,搵左一日weekday,特登避開食晏時間,但都要排左差不多一個鐘才被安排入座… 咁受歡迎,令我對佢嘅食物滿有期望!餐牌嘅主菜選擇有四大類:蛋包飯、日式咖喱、鐵板料理、三文治&漢堡。 甜品方面有窩夫、疏乎厘pancake & 芭菲。職員話店舖嘅食材都係來自日本嘅🇯🇵雖然漢堡扒蛋包飯都非常吸引,但係第一次到訪嘅不二之選當然係《蒲燒鰻魚蛋包飯》啦~~大概等咗15分鐘食物就上枱,條長長嘅鰻魚當然係今次嘅主角,咬落去較軟身,口感似海鰻多過鰻魚,比我預期嘅遜色,蒲燒汁濃度、甜度適中,唔會覺得’漏’。對我來說,蛋包飯係配角,不過今次呢個配角都幾搶鏡,用咗我第二最愛嘅蘭王蛋(最愛嘅係夢王蛋🥚),蛋炒得嫰滑,一啖放入口,香滑嘅蛋汁配上日本米飯,勾起了喺日本食蛋包飯嘅美好回憶~😊😊今次嘅小驚喜,竟然係鰻魚上邊嗰一棵小香草,原本諗住佢用嚟裝飾,平時我一般都唔會食,貪得意食咗一片,噫,估唔到佢為蒲燒汁嘅甜加入左一份清新感☘️☘️☘️環境方面,光照充足,都
環境方面,光照充足,都坐得幾舒服,侍應尚算有禮,但行動唔夠迅速,我多次要求斟水,要叫幾次先有人回應。
作為一個對鰻魚非常有要求的食客,這份蒲燒鰻魚的口感未能符合我嘅期望,性價比一般,如果下次再嚟,可能會試吓佢嘅漢堡扒蛋包飯,同埋疏乎厘pancake啦!