2017-09-07
九龍城泰國菜館何其多,不過為人熟悉的來來去去果幾間。今次去一間新新地嘅「鱷魚泰國餐廳」,除左見食評唔錯,抵食係另一原因。菜式定價合理,最著數係晚市惠顧的話,滿$200送小菜一碟,可選明爐烏頭、炒通菜、炸蝦餅、酸辣鳳爪或粉絲肉碎湯,要滿$200太容易啦。食泰菜不能夠冇泰式燒豬頸肉($78),最怕遇著又乾又韌的豬頸肉,不過呢碟只係目測已知唔會差,色澤夠之餘仲見到裡面的肉好嫩。咬落口先感到佢的爽同嫩,再來係濃郁的肉香同辣汁的香辣,非常不俗。泰式串燒($78)選左雞同牛各3串,兩者都好入味,就算唔點沙嗲醬都綽綽有餘,不過我點都鍾意雞多d,始終比較嫩滑。泰式炸蝦餅拼春卷($78)真係好熱氣,不過又好美味,尤其蝦餅,爽口彈牙熱辣辣,配埋甜酸醬更見開胃。泰式炒金邊粉($68)炒得條條分明,不油膩,味道帶甜,有幾隻蝦碌加埋蛋絲、芽菜等等,好清爽。飛天通菜($58)其實食左都唔知係用咩炒,不過都惹味同有鑊氣。見隔離枱食蒜蓉包($32),我地又跟住點。呢個就普通喇,蒜蓉分量好少,即使個包夠脆都冇用。食到呢度,終於都到免費贈送的項目喇。我地選左蒸烏頭。雖然免費,但一點都冇欺場,用小火爐熱住上枱,條魚都唔係好
食到呢度,終於都到免費贈送的項目喇。我地選左蒸烏頭。雖然免費,但一點都冇欺場,用小火爐熱住上枱,條魚都唔係好細,肉質都夠滑,加埋酸辣湯汁非常美味,雖知單叫都要$158,實在好有驚喜。
甜品方面都有水準,椰汁芒果糯米飯($58)、千層糕拼椰汁西米糕($48)都煙韌香甜,椰汁味濃。
有別於一般椰青,呢度提供椰青沙冰($38),更為清爽清甜,配油膩菜式最啱。
雖然呢度環境比較狹窄,枱與枱之間幾乎冇距離,但係九龍城芸芸泰菜館當中,呢度質素絕不遜色,可以一試。