我係鍾意食日本野嘅港女🇯🇵,不過對於我嚟講,壽司醋飯比起魚生更吸引,又或者兩樣一齊食較佳,哈哈。正正因為咁,我特別留意有乜地方專食丼飯,「丼燃食堂」係其中一間我好想試的。店舖位於旺角花園街,門口有好多大字報🤣,行過不難發現。店內裝修亦貫徹同樣風格,成個感覺好活潑,整體亦算坐得舒服。餐廳顧名思義,主打丼飯🍚,預設有八款,另外亦可自選。價錢屬合理水平,最平$118已有交易!我哋嗌咗兩個丼飯,再加卷物,食物賣相好靚。焦糖三文魚卷($68),呢個卷物可算話係為打卡而設📸,因為店員會前來點火,火焰效果強勁,仲維持咗幾分鐘🔥。三文魚上面落咗砂糖,再經火炙,所以形成焦糖脆脆,甜甜哋幾正。卷物嘅其他餡仲有蟹籽、蟹柳、青瓜同紫菜等。九公丼($178),9️⃣呢款即係有九款刺身🍣,包括海膽、三文魚、三文魚籽、牡丹蝦、日本松葉蟹肉、蟹籽、帶子同拖羅蓉。丼飯餡料超豐富👍,更不乏較貴嘅食材,例如海膽同拖羅蓉,佢哋味道鮮甜,無邊樣令人失望。值得一提嘅係壽司醋飯酸度同濕度適中,好食😋。虎燃四皇丼($118),🐯呢款係丼燃火爆丼,即係火炙款式,仲可自選醬汁,我哋要咗富鹹香嘅明太子醬。魚生包括左口魚邊、三文魚、蟹棒、赤蝦同
九公丼
虎燃四皇丼
虎燃四皇丼($118),🐯呢款係丼燃火爆丼,即係火炙款式,仲可自選醬汁,我哋要咗富鹹香嘅明太子醬。魚生包括左口魚邊、三文魚、蟹棒、赤蝦同蟹籽,全部都好適合拎去炙燒,並可將魚油香堆出嚟🐟,特別係左口魚,入口溶化。
飲品方面,餐廳係會提供熱茶的🍵,但我哋都嗌咗冷泡茉莉綠茶冷泡桂花烏龍茶,每枝$15。兩者味道清香,各有特色,最重要係冇糖,可消滯。
總括嚟講,丼燃食堂嘅出品唔錯,如果好似我咁鍾意食丼飯,呢間專門店就啱晒你😝。我個人好推介虎燃四皇火爆丼,性價比高之選,既美味又食得飽!
虎燃四皇丼