2021-09-19
餐廳佈置簡潔優雅, 座位舒適 寬敞, 九月份蟹隻肥美當造, 餐廳推出11道蟹粉宴, 喜歡吃蟹的我,怎會錯過。11 道極品蟹粉宴 蟹粉是由人手拆新鮮江蘇蟹得來, 將蟹肉+蟹黃+蟹膏拌炒而成, 人手拆蟹肉,手工費事, 啖啖肉的蟹粉, 認真得來不易, 十分矜貴, 色澤金黃的蟹粉 , 質感濃稠,鮮味突出, 絕對是提鮮最佳材料。 酸辣湯兩位酸辣湯材料豐富, 有冬菇絲、瘦肉絲、木耳絲、竹筍絲和豆腐絲, 酸酸辣辣, 越吃越開胃,充滿地道風味。涼菜五小碟分別有:▪蒜香四季豆▪鎮江水晶肉▪雞絲粉皮▪糖醋小排 ▪虎皮素鵝蒜香四季豆, 清新又爽脆, 啖啖惹味蒜香。 鎮江水晶肉, 是江蘇經典名菜之一, 水晶肉一層豬皮、一層豬肉、 再一層透明啫喱, 又香又滑溜 ,吃時先沾上鎮江醋, 特別滋味,亦可平衡豬的肥膩感。滑溜的雞絲粉皮加上胡麻醬一起吃,開胃的餐前小吃。 糖醋小排, 酸酸甜甜, 十分醒胃。 虎皮素鵝, 酥脆可口。哆唻咪一份哆唻咪用上一両濃郁蟹黃+ 二兩滋味蟹粉 +三兩鮮味蝦仁, 味道更有層次感,格外鮮味, 讓人食指大動。蟹粉菜心翠綠的菜心, 掛滿金黃鮮味的蟹粉, 更加爽甜。蟹粉小籠包兩隻 飽滿的小籠包,皮
11 道極品蟹粉宴
▪糖醋小排
▪虎皮素鵝
哆唻咪一份
蟹粉菜心
翠綠的菜心, 掛滿金黃鮮味的蟹粉, 更加爽甜。
蟹粉小籠包兩隻
飽滿的小籠包,皮薄餡靚 , 先沾上陳醋、薑絲,大口咬下去, 鮮味的蟹粉湯汁洶湧而, 師傅做得出色。
烏金蟹粉拌麵
烏卒卒的墨魚汁麵,上面放著我最喜歡的金黃色蟹粉, 賣相變得矜貴, 先將蟹粉拌勻幼滑麵後一起吃, 令每條意粉意粉掛滿稠密鮮味蟹粉, 啖啖是幸福的滋味。
薑茶湯圓兩碗
雪白剔透的湯圓, 完全浸泡在 熱燙燙的薑茶裏, 充滿陣陣 薑的香味, 湯圓軟綿Q彈, 咬下去,滿滿芝麻餡流出來, 香濃細膩, 薑茶亦可驅走蟹的寒 涼, 飲後好有溫暖的感覺 。