餐廳:鳥華亭地點:灣仔交加里菜式:日式拉麵,主打雞白湯拉麵餐牌:主餐牌有5款拉麵,仲有其他口味拉麵,可以選擇麵條種類同硬度,又可以追加配料,仲有小食同飲品。檸檬拉麵 $95加$10檸檬拉麵係季節限定,天氣咁熱,真係要食返d酸酸地既菜式先得。碗邊有6片檸檬,加嗮真係會幾酸架,豐儉由人。肉類有3塊好瘦兼嫩口鷄胸肉,另外有兩片炸蓮藕片同兩條蘆筍,4塊紫菜,洋蔥絲同蔥花。拉麵我揀咗捲曲麵同埋淋,捲曲麵果然掛湯,蛋味不俗,係好食既拉麵。淋真係做到淋身,呢碗麵我另外追加有味筍,加$10。特盛雞白湯拉麵 $138特盛雞白湯拉麵個湯色水呈深米色,完全唔油,飲落都帶雞味,非常厚身,好飲。拉麵揀咗捲曲麵同埋硬,我鍾意呢個硬度多d。配料有6件雞胸肉,兩片炸蓮藕片,兩條蘆筍,原隻味玉,味筍,4塊紫菜,洋蔥絲同蔥花。我仲加多隻味玉添。炸蓮藕薄脆香口,而蘆筍鮮甜嫩口。食完大大滿足。呢度小食好多選擇。煎餃子 $45拉麵配餃子係常識啦。煎餃子一客6件。係燶面架。餃子皮煎得少少脆而超滑溜又薄。忌廉蟹肉餅 $42忌廉蟹肉餅一客3件用生菜墊底,炸得皮脆,入面好多忌廉!配沙律醬食更加入口滑溜,仲伴有加左少少醋既洋蔥絲。炸蓮藕
餐廳:鳥華亭
地點:灣仔交加里
菜式:日式拉麵,主打雞白湯拉麵
檸檬拉麵 $95加$10
檸檬拉麵
特盛雞白湯拉麵
特盛雞白湯拉麵 $138
呢度小食好多選擇。
煎餃子
煎餃子 $45
忌廉蟹肉餅 $42

炸蓮藕片
炸蓮藕片 $35
每碗拉麵雖然都有炸蓮藕片,唔夠喉可以叫呢款小食。炸蓮藕片非常薄,炸得脆到爆,好似食緊薯片,味道又唔會過鹹。伴有洋蔥絲同沙律醬。呢款小食我絕對推介。
蜜桃茶,雪碧
蜜桃茶 $17
蜜桃茶係樽裝,夠嗮凍,味道係淡淡茶香帶濃濃蜜桃味,好香蜜桃味,飲落甜甜地,好好飲。
雪碧 $15
雪碧係罐裝。
唔叫野飲枱頭都有冰水,好夠凍。
辣芽菜
枱頭都有自家製嘅辣芽菜,食落少少脆少少辣,自由任添。
總括而言,呢間拉麵店菜式特別又有特色。小店隱於內街,入面座位不多,星期六午餐時間要排隊。
2023-08-05
$205 (Lunch)
檸檬拉麵
特盛雞白湯拉麵