2022-08-02
放假想去下城市探索,今次去到第一次去嘅鴨脷洲行下,順便搵下有咩好西▪️第一次去鴨脷洲,好似返返細個嘅咁,發現條街唔算有好多車,四周有各式各樣唔同類型而且好有歷史嘅小店,最印象深刻係餐廳轉角嘅一間銀行,係非常舊式個種,好似時光倒流⌛️▪️一路行到盡頭仲可以去到海傍見到有動物公園,沿海仲有好多漁船,更加可以坐街渡去香港仔同其他地方🚤🦮今次有帶埋狗狗一齊周圍行下,行到攰想一齊嘆個bruch就搵到呢間寵物友善餐廳,店員一見到我地帶左狗仔入座嘅時間就有比到座墊狗狗同問我地要唔要比水兜狗狗飲水,對狗狗都好熱情招待🥰▪️餐廳由英國大廚主理,加上餐廳走澳洲休閒路線,配上開放式設計,比人嘅感覺似去左外國🥗𝗦𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻 𝗦𝗰𝗿𝗮𝗺𝗯𝗹𝗲 $𝟭𝟭𝟱呢個All Day Brunch食物有好多款,牛油果、黑松露配炒蛋、沙律、三文魚、列日窩夫餐廳最特別係用上有別於平時食開脆卜卜嘅港式窩夫,而係比利時列日窩夫,列日窩夫用法國酵母製成,鹹甜食法都得,窩夫口感好紮實實在,口感偏乾身,見餐廳連漢堡同多士都用上列日窩夫,幾特別炒蛋炒得滑身,加上蔥花同黑松露令炒蛋再昇華😍🍝𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 𝗔𝗴𝗹𝗶𝗼 𝗢𝗹𝗶𝗼 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗥𝘂𝗯-𝗲𝘆𝗲
🥗𝗦𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻 𝗦𝗰𝗿𝗮𝗺𝗯𝗹𝗲 $𝟭𝟭𝟱
炒蛋炒得滑身,加上蔥花同黑松露令炒蛋再昇華😍
🍝𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 𝗔𝗴𝗹𝗶𝗼 𝗢𝗹𝗶𝗼 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗥𝘂𝗯-𝗲𝘆𝗲 $𝟮𝟰𝟴
大廚好細心先走出嚟問我地牛扒想要辣唔辣、幾成熟...
意粉鋪上滿滿啲芝士粉,賣相好吸引,意粉混入蒜蓉炒,混入菠菜同蕃茄仔,意粉乾爽,唔算係好多汁個隻,但我反而幾鍾意,食落好香
牛扒配上洋蔥汁,牛扒叫左五成有點略生且多筋,但係煎得都幾香口,牛味出😋
🍹𝗔𝗽𝗽𝗹𝗲 & 𝗣𝗶𝗻𝗲𝗮𝗽𝗽𝗹𝗲 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗲𝗿 𝗙𝗿𝗮𝗴𝗿𝗮𝗻𝗰𝗲 $𝟰𝟴
蘋果mix菠蘿汁,幾fresh同清新嘅配搭
☕️𝗠𝘂𝘀𝗰𝗼v𝗮𝗱𝗼 𝗖𝗮𝗽𝗽𝘂𝗰𝗰𝗶𝗻𝗼 𝗰𝗼𝗻𝘁 𝗦𝘂𝗴𝗮𝗿 $𝟱𝟲
配上黑糖的Cappuccino,黑糖味更重會更佳🥹