2021-12-24 435 views
南區鴨脷洲呢頭好日唔會入黎,但入開黎嘅話都有好幾間Cafe 值得推介。今次黎到就去拜訪左呢間新開左係後街勁穩蔽嘅咖啡店,唔係有人介紹都唔識去呢頭搵食呢!餐廳採半開放式設計,想坐室內或者户外都一樣寫意。呢間cafe 專食Waffle,而佢地岀品嘅waffle 個名叫做「列日窩夫 Liege Waffle 」。列日窩夫比我地一般食開嘅美式窩夫經過更繁複嘅發酵同烘焙程序,質地更為紮實,亦都更加健康。而佢獨特香味源自選取嘅法國天然酵母,雖然列日窩夫喺歐洲已盛行左多年,但喺香港依然十分新穎。🥗𝔹𝕣𝕚𝕥𝕚𝕤𝕙 𝕊𝕒𝕝𝕦𝕥𝕖 $➊➋➑ 最傳統嘅英式full breakfast,睇相你都見真係好大份🤣我完全食唔哂。兩條德國香腸好Impressive 煎得外皮好脆,內𥚃肉質實淨香口又唔會鹹。炒蛋嘅份量我估起碼有3隻蛋🤣,食極都仲有又幾滑。主角列日窩夫帶少少鹹香,咬落真係比一般窩夫結實,最岩沾少少蜂蜜一齊食👍🏻🥛ℙ𝕦𝕣𝕡𝕝𝕖 𝕐𝕒𝕞 𝕃𝕒𝕥𝕥𝕖 $➎⓿紫色呢杯係用紫薯打成嘅latte,紫薯味好重而甜度都適中,係一杯好fresh 好健康嘅飲品,成份早餐色彩繽紛食落都開心啲!📍 Bonza! by Waffl

🥗𝔹𝕣𝕚𝕥𝕚𝕤𝕙 𝕊𝕒𝕝𝕦𝕥𝕖 $➊➋➑

🥛ℙ𝕦𝕣𝕡𝕝𝕖 𝕐𝕒𝕞 𝕃𝕒𝕥𝕥𝕖 $➎⓿

📍 Bonza! by Waffling Beans
鴨脷洲新市街29號地舖
$180 (Lunch)