2023-07-21 2095 views
中午嚟到頂好,叫了平時都會食嘅傳統點心 - 燒賣、腐皮卷、芋角、XO醬煎腸粉、粉果,水準一直都保持到,有種懷舊味道。今日見同事食燒味飯,我口淡淡反而想試吓鴨腿湯麵。燒鵝食過都不錯,我諗鴨脾應該唔會伏! 上檯時個湯麵原來好似炸醬麵咁-----湯同個麵係分上. 隻鴨脾放響幼麵上面(仲有條菜心),有一 盅燉湯,湯顏色比較深色,估唔到入面有什麼材料。我個食法係: 飲一啖湯,然後食一啖麵,之後再食一大啖鴨腿肉。個湯好香帶甘味,鴨脾juicy 唔會UN,幼面彈牙有咬口無梘水味。整體感覺好正,覺得自己好似好識食咁😆呢樣一啖嗰樣一啖。食呢款麵,真係要慢慢一啖一啖食,滋滋陰陰咁,先至食到呢種經典感覺。

鴨腿湯麵
2023-07-19