2018-05-28
街道狹窄舊城區,坊鄰親近情味濃,小事互助齊出力,店戶和藹人客笑。與靚太行街、睇戲和食飯是一樂事,但揾一家合口味的便是難。在灣仔區內隨處都是食店,好似在人海中尋到合配的人一樣困難,而且找到食店也不應入去探望一吓就走,又或者食咗之後才有怨言。因為老店也有失手的時候喔!港九、上海❝三六九飯店❞不是我們的第一次光顧。但今晚被我挑選的菜式,便是第一次咁不滿意啦!我選擇了兩碟雙拼冷盤及兩個熱點。❛ 滷肉拼豬大腸 ❜ 和 ❛ 鳳尾魚拼大豆芽 ❜來配合麵食及包點是應該吧。但一口咬落去啲滷肉,便發現皮肉都硬,塊皮似一次過咀嚼十片橡皮糖,咬極都咬唔難。豬大腸就反而大淋,無啲咬感及無啲豬腸嘅味,不過提醒一吓讀者,唔係人人都接受豬腸原本的味道,而此味道被稱為豬「餲」味。 鳳尾魚每條都太細而且碎晒,好似食甜味餅乾。下次要睇清楚才點此菜式了。大豆芽菜內配搭着鹹菜與豆卜,味道偏鹹,應該用白飯或陽春麵混合進食,才有更好的效果。❛ 小籠包 ❜ 是靚太的不二之選,是小孩子的情意結吧。但今次十隻有六隻,當用筷子夾起的一刻,便穿窿兼且流汁,真令我太失望了。❛ 擔擔麵 ❜ 是肚子有空位的朋友,還是打個招呼算了吧!請不
坊鄰親近情味濃,
小事互助齊出力,
店戶和藹人客笑。
❛ 擔擔麵 ❜ 是肚子有空位的朋友,還是打個招呼算了吧!請不可以太認真對待啊!下次多啲朋友時再見呀!
溫馨提示:此乃街坊老店,在區內食店中,口碑好又經濟實惠,所以幫襯請早,晚上六點半之後,可能要等位。