2018-07-24 112 views
其實都聽聞「蔦」好耐, 皆因佢係全球首間日本拉麵店有米芝蓮一星的榮譽。但係奈何自己一直都未有機會去東京旅行朝聖, 唯有食住香港的蔦頂住當先。 尖沙咀的蔦係海港城港威中心, 果日同朋友去完九龍公園玩行過黎都只係5分鐘, 醫肚真係勁方便, 餐廳唔係好大, 但我最喜歡的地方是食客可以「觀看」師傅整個製作的過程, 由生麵煮成熟麵, 再加不同的配料/醬油調味落碗麵到, 至送到你黎面前都可以全部「收睇」。 今日和朋友黎, 叫左兩款拉麵, 分別係味噌味玉拉麵同鹽味味玉拉麵1.    湯底味噌拉麵的味噌來自德島縣,湯底再加上自家製的辣醬作點綴,惹味得黎又唔會太辣, 有多層次的味覺享受。至於鹽味拉麵的湯底, 以雞及新鮮海蜆、魚乾等熬足9小時而成, 湯色清澈, 非常清新, 輕而不淡, 入口帶獨特的海鮮香甜味道。 2.  麵條蔦的麵條混合了麵粉同蕎麥粉,每日係餐廳入面手工新鮮製話,有一陣蕎麥香氣, 而直身麵唔算十分厚身, 可能是因為這個原因, 感覺未算十分掛湯。 3.  溏心蛋是驚喜之作, 入味爆汁 4.  炙燒豚角丼另外我們還叫了炙燒豚角丼, 豚肉粒油脂豐盈, 大小適中, 經過炙燒後更覺香口惹味,  蔦拉

但我最喜歡的地方是食客可以「觀看」師傅整個製作的過程,

由生麵煮成熟麵,

再加不同的配料/醬油調味落碗麵到,

至送到你黎面前都可以全部「收睇」。

1.    湯底
味噌拉麵的味噌來自德島縣,湯底再加上自家製的辣醬作點綴,
味噌味玉拉麵

惹味得黎又唔會太辣, 有多層次的味覺享受。

2.  麵條
味噌味玉拉麵

蔦的麵條混合了麵粉同蕎麥粉,

每日係餐廳入面手工新鮮製話,有一陣蕎麥香氣,

3.  溏心蛋
溏心蛋

是驚喜之作, 入味爆汁

鹽味味玉拉麵

4.  炙燒豚角丼
炙燒豚角丼

另外我們還叫了炙燒豚角丼,
炙燒豚角丼

豚肉粒油脂豐盈, 大小適中, 經過炙燒後更覺香口惹味,

蔦拉麵的湯底、麵條、材料樣樣都講究, 加上眼睛又欣賞埋一場美食show, 是味蕾與視覺皆享受的一頓晚餐。
鹽味味玉拉麵