2024-11-23
平時食拉麵多數揀豬骨湯拉麵, 今日經過奧海城, 見到呢間拉麵店標榜雞白湯拉麵, 門口電視播放緊煮麵的過程, 話係來自鹿兒島的日本過江龍, 好似幾吸引, 即管入去試下. 朋友食「原味雞白湯拉麵」, 我就揀咗香港店限定的「鹿兒島魚餅雞汁冷麵」, 起初見到個碗咁大, 好似好少嘢食咁, 所以追加咗兩個小食, 點知原來個碗好深的, 有好多麵和好多配料, 最後係眼闊肚窄, 食唔晒. 碗麵入面有成隻溏心蛋, 一開二, 流心的蛋黃味道濃郁, 另外有兩塊魚餅, 一大片雞柳, 三片檸檬和一大堆蔥絲, 麵底有啲雞汁, 全部撈勻先食, 咸咸地酸酸地, 好開胃, 魚餅彈牙, 夠實淨, 唔會淋 pat pat, 片雞胸肉大大塊, 好似 slow cook 的質感, 都好滑. 小食選擇方面大部份都係炸物, 食拉麵一定要配餃子, 但係呢度既餃子同其他拉麵店好唔同, 呢個係雞皮餃子, 幾特別, 啖啖肉, 好香口, $48 有五件. 另外叫咗炸魷魚圈, 有小小炸過火, 但味道不錯, 魷魚亦彈牙, 香脆可口. 店舖座位唔算迫, 坐得幾舒服, 乾淨企理, 收費中規中矩, 拉麵 $88 起, 可以再來.