2024-07-01
「西環三寶 」之一 - 祥香茶餐廳2022年尾,隨著老闆退休,半世紀老店就此告別時隔數月灣仔再現,唔知係未有心人頂左個名將之延續落去???新店由地鋪改為上樓鋪,保留舊有一些亮眼點再配以新派設計,新舊交錯。全場大部份係卡位座,座位闊落,落單亦由人手改為QR code 落單呢度麵餐最吸引我嘅位係包可以配不同嘅自家製餐包,菠蘿包,提子包,雞尾包。。。蛋撻麵包確實唔錯,蛋撻皮薄,有蛋奶香;提子包大大條,多提子粒;菠蘿包外層香脆內裡鬆軟;可惜跟名物雞尾包緣慳一面而沙牛米嘅沙嗲牛肉就表現一般,牛肉鬆散無肉味,沙嗲無特色,無任何特出嘅香味甜味或辣味,令到個湯都變得好普通整體麵包較出色,自家製,有麵包香,綿密實在。相比舊店,環境舒服了,裝修設計好看了,同時亦少左份地道同親切感,時易世易,當一間全新茶記去看可能會好點
2022年尾,隨著老闆退休,半世紀老店就此告別
時隔數月灣仔再現,唔知係未有心人頂左個名將之延續落去???
整體麵包較出色,自家製,有麵包香,綿密實在。