2019-10-08
我朋友食勻港九新界既上海菜,今日到他街附近,依舊他都是選擇上海菜的餐館晚餐就在這間【上海榮華菜館】落腳。因為踏入十月,預計有不少開支。他說晚餐不想消費太多,這裡剛剛好...呢一間餐館我之前好似都聽過...但係就沒有來過...它在1975年創立的,位於觀塘崇仁街街市旁,外表就像典型上海小館子的氛圍。入面...店舖好像對比其他的上海餐館都幾細,大約容納15-18個人??。不過餐廳大唔大都唔構成任何問題。落地玻璃推門,點綴了白色門紗。綠紅紙皮石階磚,淘刷出昏黃的痕迹。我個人幾鍾意餐廳入面嘅磚牆,牆上貼住香港老照片。簡約的防火板卡位,打理方便,又保留了舊味道。仲有一張Poster似的既70年代流水瀑布燈,開店已存在,也是不能換替的寶藏。食物方面我地叫左2人餐,二人套餐有兩個選擇:🔹一個係湯一款配小菜兩款 $206🔹一個係少點一款配湯一款配小菜一款 $183小菜種類有好多有幾款我都想揀,例如回鍋肉、宮保雞丁、蒜泥白肉、九王鱔糊、酸辣土豆絲、糖醋鬼馬鯪魚球...但係因為要就翻媽媽嘅取向所以最後揀咗餐牌上印有『招』的菜色花雕醉雞同埋糖醋魚塊,呢兩個亦都係招牌菜之一。💋花雕醉雞:涼菜小吃-花雕醉雞,酒
食物方面我地叫左2人餐,二人套餐有兩個選擇:
🔹一個係湯一款配小菜兩款 $206
🔹一個係少點一款配湯一款配小菜一款 $183
💋花雕醉雞:
涼菜小吃-花雕醉雞,酒香撲鼻、雞肉嫩滑可口,相信經冷藏過嘅雞肉更能夠鎖緊花雕酒。但是常溫碼是太冷又碼是太熱,當時常溫都做到酒香味 。
每一啖都可以好好咁品嚐到花雕酒嘅香味,而且雞肉份量好多,唔會好多骨頭,慢慢用酒浸造成冷盤也可以。岩哂鍾意啖啖肉嘅我。
💋糖醋魚塊:
天氣差,胃口不好,總想吃些酸酸甜甜的東西,讓心情開懷一些。每次心情不好的時候,咕嚕肉或糖醋魚塊均是我的comfort food, 甜酸汁好似有種快樂 ...的小感覺。
呢度既魚柳唔係大大件,算係做到一口一件,不這佢既肉會覺得鮮嫩,皮都炸得合格。看到廚師以洋蔥、青蔥,並且加入彩椒搭配 ...都幾靚既,都係大小通愛吃的菜式足,
跟隨湯類就揀咗粟米羹⋯見到隔離枱有人飲緊酸辣湯好似都唔錯
💋粟米羹:
粟米羹是很多人的Comfort Food,隨便開個罐頭,已是滿足的一餐。但加點魚肚,又可成為眼前一亮既小戲碼。
食落去令人的脾胃大開,健康有營養嘅粟米羹,啱晒一家大細既。
呢個餐冇小點因為係$206個個如果有得揀我一定會食豆沙鍋餅🙂🙂
如果你唔想食飯可以轉一人份量 嘅擔擔麵但係要加額外$15
跟住套餐中配兩盒白飯同埋兩盅八寶茶
💋八寶茶:
留到最後就享受呢杯八寶茶...好香、顏色又靚,入面有紅棗、菊花、乾橙皮、枸杞、胖大海、圓肉、龍井、蓮子芯配制而成,清香甜潤仲真係挺消滯呢。超級滿足。精粹在於呢一杯茶!大愛!
這樣的老店,曾幾何時區區都有,好像大圍的上海菜館、旺角的友誼小館、灣仔的聚福園……但都因陳舊老化,不敵市場,在這幾年間默默消失。獨【榮華】依然旺場,因為老化之中,隱隱然見到不平凡的活力。可能就是活化兩字吧!也許不光光是在一間老店裏。每一樣野也可以透過不斷奮鬥,活化起來。現時.時化...我本人都要活化了。