2016-10-27
約咗朋友食個casual dinner, 我哋好鐘意去觀塘搵食, 因為有好多有特色又好味的工廈餐廳佢話呢間好似好正. 呢間地點好易搵, 係一棟商廈入面, 大堂光猛, 唔似工廈餐廳, 有時連邊度入都搵唔到. 去到門口, 好明顯係有花心思去佈置, 樸素但感覺好warm. 我哋2個人被安排坐4人枱. 感覺侍應很細心, 枱上有樽水我哋自己倒, 可能我哋太囗渴, 成日飲哂支水, 佢哋不停咁幫我哋換樽新的. 個dinner set 包一個頭盤, 一個main, 一杯野飲. 唔同普通西餐廳, 個set係冇包麵嘅. 我哋唔想食扒, 最後叫埋同一様野, 軟殼蟹南瓜意大利飯. 頭盤要咗三文魚凱撒沙拉同埋芝麻汁沙律, 兩個沙律都幾大碟, 我嘅凱撒沙律正常味道不過只有一小片三文魚. 個意大利飯啲汁好creamy, 不過啲飯就好"淋", 唔知係咪因為要迎合香港人口味. 個軟殼蟹係最失望,佢係脆嘅不過一咬落去好大陣油溢味. 最後我哋見加$22可以有件甜品就叫左一個原味cheesecake, 滿心期待但一上枱即刻滴汗, 件cheesecake 細到好似平時set 包埋唔洗加錢嗰D咁. 用叉一"吉" 入去, 又滴汗
個dinner set 包一個頭盤, 一個main, 一杯野飲. 唔同普通西餐廳, 個set係冇包麵嘅. 我哋唔想食扒, 最後叫埋同一様野, 軟殼蟹南瓜意大利飯. 頭盤要咗三文魚凱撒沙拉同埋芝麻汁沙律, 兩個沙律都幾大碟, 我嘅凱撒沙律正常味道不過只有一小片三文魚. 個意大利飯啲汁好creamy, 不過啲飯就好"淋", 唔知係咪因為要迎合香港人口味. 個軟殼蟹係最失望,佢係脆嘅不過一咬落去好大陣油溢味. 最後我哋見加$22可以有件甜品就叫左一個原味cheesecake, 滿心期待但一上枱即刻滴汗, 件cheesecake 細到好似平時set 包埋唔洗加錢嗰D咁. 用叉一"吉" 入去, 又滴汗, 硬到好似放咗幾日咁, 味道就更加恐怖甜到食唔到落肚. 我哋即刻同個侍應講話接受唔到, 佢聽完走咗就去serve 其他人, 可能佢以為我哋只係發表意見,咁我哋又叫咗另一個侍應過嚟同佢講清楚, 佢都好好咁即刻幫我地cancel左件蛋糕.
呢個set 已經係比較平連埋加一盛惠每位$185. 如果純粹想搵個好地方同friends傾番一兩個鐘我覺得OK嘅,不過食物質素就有侍改善. 我只可以話觀塘有太多有質素又抵食嘅工廈餐廳. 所以應該不會再光臨了