2020-06-01
打算寫食評好耐,但今次終於第一次的起心肝黎打食評。約左個有一排冇見嘅中同食飯,近排黃色經濟圈嘅興起令到搵餐廳都要睇埋下bg先。而今次揀左依間The 5B Private Corner,其實早幾年已經喺一個booking app度半價食過一次,當時都覺得唔錯,環境又算舒服,清清靜靜,仲記得當年食嘅時候都係得幾枱客,可以慢慢坐黎傾計。今次冇半價就當然叫set啦首先上菜嘅當然係餐湯同餐包,餐湯冇得揀,係正正常常嘅紅湯,再加少少香草,而蒜蓉包就略嫌冇乜蒜蓉味,而且本身夠包都唔夠熱同香然後上嘅係set加$38嘅清酒浸小蕃茄,味道甜甜地加上有淡淡地酒味,依家又天時暑熱,食返依個冰涼嘅酒浸蕃茄超爽,搞到我想試下自己整添。主菜揀左慢煮豬扒同焗薯蓉先講薯蓉,口感係滑嘅,但個人覺得薯仔味唔夠重,而且鋪喺面嘅沙律菜更略嫌多左,其實唔使加上面,不過可能係為左擺盤顏色靚D然後嘅係慢煮豬扒,口感反而唔係話太腍,但係口感唔錯,最重要係個醬好好食,配返塊豬扒岩岩好。最後就係跟餐甜品,分別係紫薯雪糕以及Affogato(唔記得左加$18定係$38)紫薯雪糕雪得太耐,硬晒根本食唔到,倒左D affogato嘅熱咖啡落去先
今次冇半價就當然叫set啦
主菜揀左慢煮豬扒同焗薯蓉
紫薯雪糕雪得太耐,硬晒根本食唔到,倒左D affogato嘅熱咖啡落去先叫做好返D