2024-09-16
🎀黃竹坑。捐山洞覓地道超高級韓國燒肉盛宴🥓👍🎀🪄店名* #山洞食堂🔮地址* 黃竹坑香葉道11號THE SOUTHSIDE 2樓🔮🗾分店地區🗾 沒有分店💰價錢$1032 已加一 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_黃竹坑剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_韓國菜➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵我唸應該無咩人知道其實我係黃竹坑返工 最近大家都知道黃竹坑新開左大型商場The Southside 裡面當然多左超多高級餐廳😍簡直就係令本身系美食沙漠既黃竹坑大大加分👍而今次我地去左呢間以昏暗山洞主題既地道韓國燒肉 價錢會比較貴價 但質素完全對得住😍系裝修環境方面 系相當有特色 空間超寬敞舒服 設計靈感來自韓國濟州自然景觀 門面有綠植陪襯 座位都系沙發位 整間餐廳以柔和燈光配合輕奢色調 十分高級✨🍽️食物質素🍽️食物方面方面選擇十分多種類 餐牌會分類介紹的以及大部分都有附上精圖片 食物真實同圖片完全一樣😍有好多都係韓國當地先可以試到 例如黑毛豬,韓國和牛,地道海鮮以及傳統料理等 令人目不暇接另外最值得讚既系餐廳店員服務都很有禮熱心 就主動幫
🪄店名* #山洞食堂
🗾分店地區🗾 沒有分店
💰價錢$1032 已加一 (2人)
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾
#pickyme_黃竹坑
剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜
#pickyme_韓國菜
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🎵餐廳環境🎵
🍽️食物質素🍽️
另外最值得讚既系餐廳店員服務都很有禮熱心 就主動幫忙燒肉 入門口都會以韓文講你好tim 真係好似去左韓國甘~
仲有雖然佢地系用左格網爐燒肉 但完全唔會痴底 然後整間舖頭都無油煙味😆
仲有特別醬汁洋蔥豉油 柚子醋 鹽 點肉食😇
🪄五款韓國小菜
點餐後 店員先附上五款小菜 每一款都味道十分不錯 好開胃~
泡菜-比較大片厚身 辣味頗重
醃製菠菜&芽菜-比較淡麻油味 好爽口
蓮藕-厚身並撈埋麻醬 十分新奇
蘿蔔-用辣椒粉醃製 爽脆可口
薯蓉-裡面夾雜栗米 薯蓉粒粒有口感
🪄慶州黑毛豬盛合 配生菜(原味)$270
今次唔少得試下呢款黑毛豬😍一次過叫左盛盒 裡面有汁燒豬皮及慶州黑毛豬梅肉切 賣相好靚好滿足!黑毛豬燒後夠香脆 比一般豬肉香味更加濃郁👍肥瘦均勻 仲可以包上生菜及小菜一同食用 減低膩感
🪄和牛牛肋肉(水果醬油)$150
而呢款和牛牛肋肉有三款味道選擇 我地簡左水果醬油味 食落偏甜幾特別😍果然系高質素牛部位 油脂感相當豐富 入口質感軟熟帶咬口 十分完美!
🪄山洞和牛壽喜燒 (5件) $198
和牛壽喜燒鍋食得多 第一次食燒牛款 佢地牛肉系以薄切形式呈上 先用中間豬油塗滿格網再燒 就算薄身都完全唔痴底😍之後再沾生蛋黃漿 超幸福😆牛味及蛋味完美配合
🪄海鮮豆腐湯$138
估唔到呢個都好高質 呢款豆腐湯相當足料 裡面有青口,蜆肉,大蝦,豆腐,金菇 海鮮全部都好新鮮 又夠大隻肥美🤗推介大家可以淋上湯汁到味素飯 再加入嫩滑豆腐一同食用 味道系震驚味蕾 湯汁微辣 不吃辣的我都可接受
🪄炸醬麵$98
平時系韓劇睇得多韓國人食炸醬麵 今次第一次試 好出色唔系講笑 麵條粗身帶煙硬到 炸醬甜咸甜咸甘 份量仲夠曬多 超級滿足😙
🪄飲品-荔枝梳打&菠蘿梳打$42/1
飲品方面我地見左水果梳打特飲 記得上到黎要搞勻左先飲用 好冰涼爽快 甜度剛好😝
(5個💖為最高)
✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
⚜️整體評級⚜️