2015-05-28 1156 views
就快到端午節,本人都幾鍾意食粽的,今日經過天后黑橋牌見到有粽賣就入去見識下台灣粽的味道咁啦。禮盒好精緻,試過好食就買幾盒送俾d姨媽姑姐!可能我小入來買也啦,d台灣野食都幾齊全喔,應有盡有咁啦。d姐姐好Nice啊,見我望住d粽就耐心介紹返俾我知。拿獎的粽,今次有口福咯經過介紹知道台灣粽真係同香港的有比較大的差別,台灣粽注重米的做法,配料好地道好豐富。我就買住3隻來試下先啦,食台灣野一定要傳統,1隻台灣傳統肉粽,黑橋牌出名的就係香腸,當然要試下黑豬肉香腸粽啦,再要多一隻紫米干貝黑豬肉粽,因為d料好豐富。買2隻仲有優惠,抵食!臨走時望到d香腸就想食,又買左條原味香腸,哇,香腸真係世界級來的,超好食,唔係講笑。拿住條香腸就食完先走啦,費事行住食跟住d姐姐服務愛心又來了,問我使唔使換一隻已經煮熟的台灣傳統肉粽,話蒸籠入面有,或者幫我煮熟其它粽,半個鐘後返來拿就得,哇,愛心爆棚!咁我本來都想今晚就先食一隻傳統肉粽的,咁就換一隻啦,返屋企唔使再煮,其它粽就可以以後慢慢蒸來食,估唔到仲有幫手蒸的服務返到屋企隻粽仲熱,就開餐先啦,一打開超級香,材料豬肉就唔小得的啦,仲有鹹蛋黃,粟子,花生,冬菇,蝦仁,本
。禮盒好精緻,試過好食就買幾盒送俾d姨媽姑姐!
可能我小入來買也啦,d台灣野食都幾齊全喔,應有盡有咁啦。
d姐姐好Nice啊,見我望住d粽就耐心介紹返俾我知。
台灣粽
拿獎的粽,今次有口福咯
台灣傳統肉粽、紫米粽、香腸粽
原味香腸
拿住條香腸就食完先走啦,費事行住食
台灣傳統肉粽
返到屋企隻粽仲熱,就開餐先啦,一打開超級香,材料豬肉就唔小得的啦,仲有鹹蛋黃,粟子,花生,冬菇,蝦仁,本來準備左d醬料加味的,點知根本唔使加,味道啱啱好,糯米的口感一流,一粒粒,就係咁,食完唔記得影相!超級正,今個端午節決定去黑橋牌買粽送俾親戚
2015-05-26
TakeAway