2025-01-01
冬天冷冰冰最啱食韓國鍋物🍲中環新開咗呢間專食豆腐鍋,諗起黑白大廚最後一集嘅豆腐大戰🤣先附上前菜:炒粉絲、泡菜、辣年糕、魚仔炒粉絲有誠意,炒入魚糕、蟹柳、香蔥,夠惹味👍🏻叫咗兩款combo set (Soondubu soup+ stone pot rice set+ entree)▶️ 88 LA Galbi Combo烤牛小排套餐 ($198)上枱「喳喳聲」,超香噴噴👃🏻牛小排切得薄身易咬,肉多少骨份量唔少,起碼八塊有牛味,肉質軟腍唔韌🐂醬汁調味偏甜,好韓式風味!▶️ Raw Marinated Shrimp 醬蝦套餐 ($198) 一份四隻,每隻都好大隻🦐一直都好想試醬油蝦,今次第一次食因為係生,咬落冇咁爽脆,反而有啲軟糯幾得意😍蝦頭依然脆卜卜,有蝦膏,撈飯正!醬油又甜又鹹,再加上香蔥同紅椒調味不過可能醃得耐,個人覺得有啲太鹹,一定要撈白飯食~▶️ Seafood soondubu海鮮嫩豆腐鍋 唔太食得辣嘅我揀咗less spicy,的確接受到🌶️湯底有海鮮鮮甜味,唔油膩材料有蜆肉、蟹腳、八爪魚、蠔豉等,雖然全部細細粒🐙但口感唔錯可以自行加生蛋 (建議一早落,否則會唔熟),營造壽喜燒效果豆
中環新開咗呢間專食豆腐鍋,諗起黑白大廚最後一集嘅豆腐大戰🤣
先附上前菜:炒粉絲、泡菜、辣年糕、魚仔
炒粉絲有誠意,炒入魚糕、蟹柳、香蔥,夠惹味👍🏻
上枱「喳喳聲」,超香噴噴👃🏻
牛小排切得薄身易咬,肉多少骨
份量唔少,起碼八塊
有牛味,肉質軟腍唔韌🐂
醬汁調味偏甜,好韓式風味!
一份四隻,每隻都好大隻🦐
一直都好想試醬油蝦,今次第一次食
因為係生,咬落冇咁爽脆,反而有啲軟糯幾得意😍
蝦頭依然脆卜卜,有蝦膏,撈飯正!
醬油又甜又鹹,再加上香蔥同紅椒調味
不過可能醃得耐,個人覺得有啲太鹹,一定要撈白飯食~
▶️ Seafood soondubu海鮮嫩豆腐鍋
唔太食得辣嘅我揀咗less spicy,的確接受到🌶️
湯底有海鮮鮮甜味,唔油膩
可以自行加生蛋 (建議一早落,否則會唔熟),營造壽喜燒效果
豆腐份量多,食極都食唔完😆入口順滑又唔太散
當然仲有啲洋蔥翠玉瓜配料,令成個豆腐鍋更豐富
▶️ Pork soondubu 豬肉嫩豆腐鍋
同海鮮嗰個差唔多,只係多咗豬肉片
揀咗正常辣度,真係紅啲🥵
▶️ Stone pot rice 石鍋白飯x3
每個豆腐鍋跟一個飯,我哋再叫多咗個 (+$35)
用傳統鍋放可以保溫,又保住米飯濕度
佢個飯質超好味🤩入口黏黏地似糯米飯,底部又有煲仔飯飯焦!
有別於一般食嘅白飯,令你唔覺唔覺食晒🍚
配豆腐鍋餸食冇咁辣又冇咁鹹
食物比預期中高質❤️🔥推介牛小排同石鍋飯!
當然豆腐鍋都唔錯🍲
服務超好,侍應Nice,落單上菜又快,食物全部新鮮熱辣辣
每張枱仲有濕紙巾、牙縫刷、自助水杯等,非常細心
環境坐得舒服,鋪面算大,用上高級西式餐廳裝修💙
性價比唔錯,三個人埋單大概$500,佢個combo set抵食~
最啱約埋啲friend嚟chill chill😌