2011-09-04
師傅都有好一段日子冇外出食飯, 更有好一段日子冇同朋友飯局, 亦有好一段日子冇寫食評; 既然係咁師傅決定吹雞, 約埋大聲, 肥鄧同埋串爆黎個飯局, 美其名飯局相聚, 實質係互數不是, 互相攻擊! 飯店起初由大聲揸莊, 於是就揀左阿鴻小吃, 點知大聲當日掛住同人講數, 加上之前又打唔到去訂枱, 喺咁辦事不力的情況下, 師傅唯有同串爆先行, 去到先至知道阿鴻小吃落閘放狗, 原因係內部裝修, 相當失望之下串爆就提議黎呢間食店!正所謂唔喺自己地頭, 師傅唯有二仔底都死跟, 會合埋肥鄧就去攞位, 點知去到間食店人山人海, 伙計話知你係四大家族定四大探長, 都一於冇面比, 叫肥鄧攞完飛就企出去外面等, 唔好阻住個地方, 無奈嘅情況下唯有照辦! 講真企出去真係唔多想, 因為外面冇空調, 可幸當天氣溫唔算太濕太熱, 如果唔係都有排受!等左十分鐘到, 大聲亦都到埋, 師傅唔知大聲有冇做過啲咩, 不過大聲一黎到就有位, 所以喺呢件事上亦叫幫到手, 為佢個 “大”字頭挽回少少分數啦! 一如慣例, 有大食大, 所以由肥鄧發板, 其實肥鄧都係第一次黎, 但佢就好似熟咁, 望兩望就已經可以落單, 一口氣就柯打左梅
等左十分鐘到, 大聲亦都到埋, 師傅唔知大聲有冇做過啲咩, 不過大聲一黎到就有位, 所以喺呢件事上亦叫幫到手, 為佢個 “大”字頭挽回少少分數啦! 一如慣例, 有大食大, 所以由肥鄧發板, 其實肥鄧都係第一次黎, 但佢就好似熟咁, 望兩望就已經可以落單, 一口氣就柯打左梅菜蒸茄子, 炸蠔, 一口羊, 咕嚕肉, 椒絲腐乳炒通菜, 敗家仔炒飯同埋由伙計推介嘅燒雞半隻! 伙計仲話平時冇得柯打半隻, 係咁啱隔離枱要左半隻; 喺呢一刻串爆即刻發揮佢串咀嘅本色話: “如果我地唔柯打呢半隻,咁隔離枱咪冇得食?” 當下伙計啞了, 而肥鄧, 大聲同師傅都笑了!
落完單後, 當然唔少得就係啤一啤, 最後揀左支哈爾濱啤! 未啤前先見到支啤酒, 一眼望埋去十分冰凍, 再見到伙計攞四隻碗黎啤, 呢種感覺好似返左去古裝街咁, 肥鄧話啤酒倒出黎真係有少少冰, 師傅覺得啤酒最緊要唔係咩野牌子或味道, 最緊要係夠凍, 淨係呢一點已經值得加分! 飲勝過後, 第一道菜已經登場, 就係梅菜蒸茄子, 先講下梅菜, 食梅菜師傅最怕就係梅菜太硬, 入口後發覺軟硬適中, 而味道亦不太咸又唔會太甜, 洽到好處, 而茄子亦夠腍身, 最重要係唔會食完茄子令到個口底條脷唔舒服, 呢道菜絕對開胃惹味, 水準之作, 絕對係必食之選; 而作為當晚嘅之首, 更令師傅十分期待餘下嘅餸菜! 接住落黎係一口羊, 炸左嘅一口喺面配上芥辣, 賣相十分吸引, 入口發覺外脆內鬆, 一d都唔油膩, 加上羊肉酥香, 一口一粒確實過癮, 而芥辣份量洽到好處, 絕唔會喧賓奪主, 如果喜愛羊的必定要試, 師傅更覺得係佐酒必備, 掂呀! 咕嚕肉亦係一道令人驚訝嘅菜式, 皆因咕嚕肉同咕嚕汁係分開上, 師傅食左咁耐咕嚕肉都係第一次見肉同汁分開上, 咕嚕肉炸得好香脆, 而且肉身好鬆, 啖啖肉, 而咕嚕汁就比較酸, 不過就勁開胃, 將咕嚕汁同肉撈番埋一齊, 入口感覺係正, 因個汁好稀, 唔會好似其他食店嘅汁咁杰, 加碗白飯應該妙絕! 椒絲腐乳炒通菜嘅通菜係水通, 其實師傅從來都唔鍾意食水通, 皆因怕水通太硬身, 不過入口發覺通菜唔硬, 而且十分嫩綠, 加上腐乳味香不過唔咸, 味道真的掌握得好好, 師傅好耐都冇食過咁高水嘅通菜, 正呀! 燒雞嘅雞身好滑, 肉身鬆軟, 而雞皮並不是很脆, 帶少少韌, 不過都唔太影響整體嘅水準, 如果可以脆少少師傅覺得會更吸引! 敗家仔炒飯其實即係瑤柱蛋白炒飯, 至於點解咁叫師傅就不得而知, 不過呢個炒飯嘅水準甚高, 因為飯炒得乾身, 入口爽口, 加上配料新鮮, 因為師傅食到有帶子, 仲好爽口添! 炸蠔一碟有六隻, 蠔夠香又多膏, 夠鮮同肥美, 而且炸得勁脆, 炸粉亦唔厚, 加上熱辣辣, 好鬼好味; 但師傅唔明點解嗰位伙計話送多隻比我地? 大聲, 肥鄧同串爆都諗唔明, 就算反轉隻碟都唔覺有, 不過呢次串爆就笠水冇出聲, 唔知係咪驚生命受到威脅呢? 何以咁講當然事必有因, 話說食食下, 肥鄧忽然喺碟椒絲腐乳炒通菜搵到條鐵線, 都幾長架, 真係唔知係邊幫人嘅傑作, 究竟係唔妥我地邊一個呢? 而食鹽多過師傅食米嘅肥鄧, 就係咁易向店方反映下, 而店方亦好識做, 再送過另一道梅菜菜心蒸豆腐! 店方好明顯對梅菜好有信心, 而梅菜一如師傅之前所講咁有水準, 而菜心亦好腍好甜, 勁嫩綠; 加上豆腐十分滑身, 一d都唔老, 好好味呀! 總括黎講食物質素真的不俗, 環境當然一般, 不過亦可以接受, 喺市政大廈裡有冷氣, 而衛生情況亦可, 價錢就相宜, 以上食物加三枝大啤, 每人都係百六, 高水準相宜消費, 絕對抵食! 呢間食店作為食團首聚絕對係好好嘅選擇, 肥鄧, 大聲同師傅對串爆嘅介紹絕對收貨, 所以笑臉係一定會比, 有機會一定會再黎, 師傅呢一刻已經非常期待下次嘅食團來臨!