成日經過一間元朗西菁街嘅酒樓,亦都成日同老媽子講想去試下,所以今日特登同我家老媽子同埋林二小姐去飲個早茶。去到門口先知佢個名叫名匯。先讚一讚,假期一入去就有位,而且替我換枱布嘅侍應生有禮健談,問佢呢間酒樓係咪同我去開嘅名門讌客屬於同一集團嘅時候,佢亦對答如流,好好的服務態度,好可惜呢個讚已經係全篇食評中唯一一個........我地總共叫左4個點心,一碗燒鵝飯,除燒鵝飯外,全部質素都唔合格!杏仁脆奶卷呢個睇嚟係大良炸鮮奶改良版,加左一啲杏仁片喺面一齊炸,原意本來好好,但味道就做到真係唔知點講,外面嘅杏仁片炸到好過火,一擺入口已經成口𤓓味;饀料鮮奶只係得個甜字,奶味欠奉。流心奶黃包一搣開個包已經肥左佬,一啲流心都冇!如果就咁叫奶黃包,佢合格嘅,但佢叫流心的話就真係名不符實啦!奶黃味淡,冇蛋黃嘅甘香,又一失敗之作。點心併盤用鄧麵造果四款包括菜苗餃、什菌餃、蝦餃及潮州粉果全部唔合格,個鄧麵可以全部"淋bet bet ",一啲鄧麵皮應有嘅𡁻頭都冇,就算個蝦餃同什菌餃饀料做得唔錯,但係都抵銷唔倒外皮嘅不濟!中間件蛋黃馬拉糕叫做鬆軟,但奶黃味道都係唔夠香。最得一定係燒賣,少肥肉,鮮蝦瘦肉各佔四成有多

杏仁脆奶卷

流心奶黃包

點心併盤

用鄧麵造果四款包括菜苗餃、什菌餃、蝦餃及潮州粉果全部唔合格,個鄧麵可以全部"淋bet bet ",一啲鄧麵皮應有嘅𡁻頭都冇,就算個蝦餃同什菌餃饀料做得唔錯,但係都抵銷唔倒外皮嘅不濟!中間件蛋黃馬拉糕叫做鬆軟,但奶黃味道都係唔夠香。最得一定係燒賣,少肥肉,鮮蝦瘦肉各佔四成有多,單單以兩粒燒賣而言,味道算不俗。

小籠包
下下品,包厚兼硬,少湯,饀裏面嘅肉死死實實!

燒鵝飯
喺對呢度食物差唔多絶望嘅時候,佢嘅出現,真係一道清泉!鵝皮脆肉香,水準唔錯,但想讚嘅時候食左啖飯,一啲都冇米香,而且飯粒幾碎下,即刻收番!

總結: 埋單HK$250,三個人假日飲茶唔算貴,但呢個價絶對比起我成日去嘅飯堂名門𨯧客貴左二至三成,而且食物水準低好多,真係唔明,相同集團開嘅酒樓,裝修格局差唔多,又開喺相同區份,點解食物質素同價錢可以差咁遠?
2015-10-21
$83 (Breakfast)