2019-06-01 79 views
今日同friend去左上水食點心。呢到點心選擇就冇酒樓咁多,不過最common嘅點心都會有。我地就叫左一個鳳爪胡椒鹹菜豬肚,香茜叉燒腸粉,鮮蝦雲吞麵,四寶滑雞扎同埋上海小籠包。兩個人食都食到好飽了。腸粉嘅皮好滑同埋幾薄,餡料都幾豐富,本身都鍾意芫荽,不過唔食嘅都唔驚,因為其實芫荽味唔濃。而咸菜豬肚同雲吞麵就不過不失,自己本身都鍾意食呢兩個點心,而呢到嘅味道同平時食嘅都差唔多。跟住就係鳳爪。呢到啲鳳爪都幾香,不過就有用醋黎整,食落會有陣醋味。上海小籠包整得唔錯,幾多汁,一咬就會有汁噴多黎,餡都幾多,皮亦夠薄。最後就係雞扎,四寶雞扎入面都有好多餡,有芋頭,雞等等,不過我地口太細,一口係咬唔晒,都係要拆開黎食