2017-09-09 2872 views
每次飲茶都在盈暉酒樓, 今次想行遠少少試試鴻星, 由於怕午飯時段多人, 所以未到12點我們已取位入座。可能未到午飯時間吧!食客不是太多, 這兒的點心選擇原來也不少。鮮蝦腸粉把腸粉做成一口大小不錯, 腸粉皮不會過厚, 每件都包著1隻蝦肉, 足料之餘又有鮮蝦味, 口感亦好薑蔥牛栢葉薑蔥味濃, 牛栢葉不會太韌, 整體不錯!豆沙小豬嘜造型好Q 包比平常的迷你, 紅豆餡不會太甜, 不錯! 但可惜包皮不夠薄, 又不夠鬆軟, 厚厚的包口感不好。筍尖蝦餃皇不夠盈暉的大粒, 雖吃不出有筍, 不過蝦肉調味不錯, 有鮮蝦味且彈牙; 外皮薄中帶點煙韌, 整體不錯!鴻星燒賣皇沒豬"除" 味, 味道可以, 不過略嫌有點肥膩蒜茸蝦春卷暫時是我食過最好味的春卷, 好味在於不單單有蝦味, 還有很強的蒜茸味, 兩者配合起來味道很好; 外皮炸得亦香脆翡翠野菌餃野菌味好香, 調味不錯! 可惜外皮太軟焾, 如果可以再煙韌點就更好了!好飽足的一餐! 埋單大約$300左右, 是有點小貴, 但點心質素大致不錯, 上菜速度亦很快, 不用苦等。看來日後除盈暉酒家外, 我倆又多一個選擇。

薑蔥牛栢葉
薑蔥味濃, 牛栢葉不會太韌, 整體不錯!

豆沙小豬嘜
造型好Q

筍尖蝦餃皇

鴻星燒賣皇
沒豬"除" 味, 味道可以, 不過略嫌有點肥膩

翡翠野菌餃

薑蔥牛栢葉