早辰 Good Morning 位於元朗又新街37-51號富祐閣地下8-9號舖當初聽到 “ 早辰 Good Morning “ ,仲以為係食早餐既食店 ,點知睇返資料 , 原來係一間意大利菜 .環境幽雅及整齊 , 裝潢亦有一番格調 ,坐位唔算太擠迫 , 坐落感覺氣氛良好 .餐牌上選擇有前菜 , 湯 , 主菜 , 甜品及飲品等 ,亦可選擇 1 個主菜 , 加 $50 配以餐湯和 1 款沙律或頭盤 ,或加 $40配以甜品或飲品 , 不同款式和配搭 .餐點未到時 , 即時送上橄欖油同黑醋 ,配合不同顧客口味 , 非常窩心 .隨即餐湯和餐包就上枱了 ,餐湯是什菜湯 , 材料豐富 ,味道十分香甜 , 蔬菜亦好新鮮 ,配上 2 款不同既麵包 ,入口唔太硬身 , 感覺幾開胃 .頭盤 ~ 牛油果蕃茄蝦沙律3 層口味 , 蝦肉新鮮夠彈牙, 牛油果好滑同爽身 ,蕃茄酸酸甜甜再配埋黑醋 , 感覺更加醒胃 .頭盤 ~ 蒜茸香草白汁煮紐西蘭蜆紐西蘭蜆十分大隻 , 夠晒新鮮甜美 ,醬汁加有雜菜 , 味道非常濃郁 ,用來點麵包 , 真係一流丫 !主菜 ~ 自家製手捲意粉 , 煙肉 , 青豆 , 羊奶芝士 , 忌廉
當初聽到 “ 早辰 Good Morning “ ,
仲以為係食早餐既食店 ,
點知睇返資料 , 原來係一間意大利菜 .
環境幽雅及整齊 , 裝潢亦有一番格調 ,
坐位唔算太擠迫 , 坐落感覺氣氛良好 .
餐牌上選擇有前菜 , 湯 , 主菜 , 甜品及飲品等 ,
或加 $40配以甜品或飲品 , 不同款式和配搭 .
餐點未到時 , 即時送上橄欖油同黑醋 ,
配合不同顧客口味 , 非常窩心 .
隨即餐湯和餐包就上枱了 ,
餐湯是什菜湯 , 材料豐富 ,
味道十分香甜 , 蔬菜亦好新鮮 ,
配上 2 款不同既麵包 ,
入口唔太硬身 , 感覺幾開胃 .
頭盤 ~ 牛油果蕃茄蝦沙律
3 層口味 , 蝦肉新鮮夠彈牙, 牛油果好滑同爽身 ,
蕃茄酸酸甜甜再配埋黑醋 , 感覺更加醒胃 .
牛油果蕃茄蝦沙律
頭盤 ~ 蒜茸香草白汁煮紐西蘭蜆
紐西蘭蜆十分大隻 , 夠晒新鮮甜美 ,
醬汁加有雜菜 , 味道非常濃郁 ,
用來點麵包 , 真係一流丫 !
主菜 ~ 自家製手捲意粉 , 煙肉 , 青豆 , 羊奶芝士 , 忌廉 , 黑松露菌汁
話明係自家製手捲意粉 , 一定要試 ,
賣相好得意 , 好似爆炸頭髮型咁 ,
一條條捲捲地 , 味道好香濃 ,
意粉彈牙 , 軟硬度岩岩好 ,
入口感覺好似有漿住咁 ,
相信係羊奶芝士和忌廉關係 .
主菜 ~ 燒羊扒 , 扒茄子 , 燒薯 , 焗洋蔥配黑醋薄荷汁
羊肉帶有輕微羶味 , 但入口就完全唔覺 ,
羊肉好厚身 , 肉質肉軟同 juicy ,
配上略煮過既黑醋 , 即時令味道再提升 ,
配菜方面有茄子 , 燒薯 , 焗洋蔥 , 幾香口 ,
食落又唔會覺得太乾同油膩 .
甜品 ~ Tiramisu
是師傳自家設計 , 同平時既 Tiramisu 完全唔同 ,
打破傳統用小碗上枱 , 表面佈滿了雜莓和脆酥皮 ,
味道比較清淡 , 又唔會太甜 , 還有一陣淡淡既的酒味 .

Other Info. : Overall , 環境同食物水準都不錯 , 款式選擇亦很多 , 服務都非常滿意 , 侍應會不停幫客人加水 , 有問有答 , 令到客人了解煮法和款式內容 , 而店員亦說店鋪剛剛已領取了酒牌 , 於下次再光顧時 , 就可以品嘗意大利酒啦 .
2015-03-09