2017-10-03
今次到原味棧嘗試海鮮火鍋放題,$208一位,晚上正價時段由6:30至9:30。火鍋湯底有三款,我就揀左龍穿鳳,個名好得意!龍穿鳳其實即是胡椒海蝦雞窩,套餐包左豪華海鮮拼盤,美國安格斯手切肥牛片仲有時令菜籃。龍穿鳳個湯底胡椒味好重,湯底已經有雞肉同海蝦!雞肉份量十分多!用胡椒湯底令雞肉好入味,而肉質好嫩滑,海蝦新鮮又好大隻!肉質彈牙。淨係湯底材料份量都好多!食完湯底d料就開始食海鮮啦!海鮮拼盤好豐富!有鮑魚,龍蝦,花蟹,北寄貝,海蝦,埾子,螺,蜆,好豐富。所有海鮮都好新鮮!我地將海鮮逐樣放入去煮。當中最愛花蟹和鮑魚,鮮魚肉質彈牙,花蟹味道鮮甜,而龍蝦又好大隻而且仲好多膏!第一次用胡椒味湯底煮海鮮,令海鮮味道提升,除左海鮮本身鮮甜味之外,仲令海鮮味道更野味!食完海鮮就食美國安格斯手切肥牛,牛肉味好重,配合胡椒的野味,剛剛好!完全唔使點醬油已經夠晒味!套餐仲有個時令菜藍,有金菇,生菜,冬菇,蕃茄,粟米,全部都好新鮮!食完肉食番d菜好似健康d!d菜用胡椒湯底煮完勁好味!除了套餐包括的主食材之外,仲有其他火鍋料是任點,以依個價錢黎講都算幾抵食!