2023-09-17
今次再去好燒式串燒專門店 (富祐閣)食晚飯,呢晚餐廳入座率100%,建議大家先預約!今次同樣都係叫海鮮為主,其次就肉類,見到菜單唔同咗,多咗螺類選擇,大家都可以一試。今次菜單選擇:鹽燒牛舌串、豬頸肉串、泰式燒豚肉(1 份)、低溫去骨燒乳鴒、鹽燒白鱔、燒半隻龍蝦、蟶子王、厚燒玉子。豚肉類:豬頸肉串、泰式燒豚肉(1 份)
豬頸肉串燒到啱啱好,焦邊加上爽口,作為前菜一啲也不失禮
泰式燒豚肉份量很多,肉汁多又嫩口,配埋酸辣醬汁好惹味
牛肉:鹽燒牛舌串
牛舌厚身加上有咬口 ,牛味重加上有肉汁
配少少鹽味調味已經好足夠!
海鮮類:低溫去骨燒乳鴒、鹽燒白鱔、燒半隻龍蝦、蟶子王
低溫去骨燒乳鴿係第一次試,底部放咗一堆蒜芯
蒜芯燒到好乾身但食落都有豐富水份,有解膩感覺!
乳鴒皮脆肉嫩,保留咗好多肉汁
燒白鱔同樣都係必叫!呢個要熱食,因為係燒到脆皮!
白鱔肉厚、嫩口又爽口,加少少鹽調味已經好夠味
加上無腥味又無咩骨,怕魚的人士都可以一試!
蟶子王都係必叫之一,飽滿多汁、爽口彈牙
蟶子鮮味滲透到金菇,超好食!而家仲要做緊 $120兩隻~
燒半隻龍蝦x2,今次龍蝦勁大隻,上枱嗰陣都嚇親,大隻過前
豚肉類:豬頸肉串、泰式燒豚肉(1 份)
豬頸肉串燒到啱啱好,焦邊加上爽口,作為前菜一啲也不失禮 泰式燒豚肉份量很多,肉汁多又嫩口,配埋酸辣醬汁好惹味
牛肉:鹽燒牛舌串 牛舌厚身加上有咬口 ,牛味重加上有肉汁 配少少鹽味調味已經好足夠!
海鮮類:低溫去骨燒乳鴒、鹽燒白鱔、燒半隻龍蝦、蟶子王
低溫去骨燒乳鴿係第一次試,底部放咗一堆蒜芯 蒜芯燒到好乾身但食落都有豐富水份,有解膩感覺! 乳鴒皮脆肉嫩,保留咗好多肉汁
燒白鱔同樣都係必叫!呢個要熱食,因為係燒到脆皮! 白鱔肉厚、嫩口又爽口,加少少鹽調味已經好夠味 加上無腥味又無咩骨,怕魚的人士都可以一試!
蟶子王都係必叫之一,飽滿多汁、爽口彈牙 蟶子鮮味滲透到金菇,超好食!而家仲要做緊 $120兩隻~
燒半隻龍蝦x2,今次龍蝦勁大隻,上枱嗰陣都嚇親,大隻過前兩次食,總之唔一人一隻,最後係飽到死! 揀咗芝士燒龍蝦,聽個名都覺得吸引,加上龍蝦有膏,芝士+蝦膏係幾滯下 而龍蝦肉真心又厚又多,食完真心飽咗!
厚燒玉子雖然係簡單菜式,但中意係厚身、味道甜甜地,外邊又有焦黃,整體都好正! 好似我咁中意雞蛋菜式必試呀! 好燒式串燒專門店 (富祐閣)
元朗又新街37-51號富祐閣地下8-9號舖