2015-08-10 1756 views
近來大熱既呢樹。睇樓上勁多人黎食咁我都同幾個朋友黎試下。店面不太。一入門口一眼睇曬。只有幾張馬蹄梳化同一行吧枱位。閒日既晚上竟然剩最後近門既一張梳化。一行四人冇理由排排坐。咁就坐呢樹啦。四人剛好。每枱都有個冰櫃位真係設計過。方便客人開酒。諗野食之前梗係開枝香檳飲住先。Hendrik Camphus呢枝夠爽身。啱曬而家出面三十幾度既天氣。氣泡豐富。就算過左個幾鐘都仲keep到。除左龍蝦之外仲有生蠔。咁當然要叫黎試下。生蠔係Fine De Claire 係No. 3 。個子小小但係都算飽滿。裙邊同蠔身都爽身。帶子位咬落更係鮮甜。法國既海水同提子汁唔知係咪有特既化學作用嫁呢?令香檳既層次係更加豐富熟成既味道更加突出。熟蠔用上左coffin bay。面層係焗到香脆既芝士。加上芒果同蕃茄。酸甜味令海水咸度變得有趣多了。蠔身受熱收縮之後。更有爆炸性。一壓落去蠔汁爆滿成個口。龍蝦三步曲開始。先黎既係小漢堡。夠龍蝦肉夠大件。個包都蓋唔住就跌出黎咁。用上千島醬同蕃茄既酸配合包既微甜。令帶海水咸味既龍蝦肉味道更加立體。龍蝦用厚身。爽彈之餘每每係係咬下去既時候散出香甜之味。一個真係唔多夠喉。有龍蝦又點可以冇

龍蝦三步曲開始。

有龍蝦又點可以冇龍蝦湯。店員話呢個龍蝦湯係只用上龍蝦同水制作。用上兩整天既時間將佢濃縮成湯。第一口飲落係海水般既咸。再而係帶粉既質感。分半再入口。在口水稀釋之後係咸味輕了。嚐到海洋既鮮味。用香檳洗刷一下味蕾。再一口係更形象化既味道。到咬下湯中既龍蝦肉。終於實體化到呢一種味道。而那粉粉既感覺。同你將烤透既龍蝦殻入口咬至粉碎無異。

如果用清水烚熟既龍蝦鮮味係一。用水蒸既味係二。用海水烚係五。咁呢碗湯係大約二至三十左右。重口味嗎?的確係既。但係絕對值得一試。好似我呢個分享版。足夠回味久已!

壓軸既當然要大堆頭。原隻近兩公斤既龍蝦。用上香草蒜蓉牛油去焗。未拎到埋枱香氣已經攻到黎。拎起隻鉗就知幾咁墜手。把開啲汁就滴出黎。水份保持得好。唔會焗到乾之餘。高溫令個殻既香氣充分咁散發係空氣入面。

到龍蝦尾。一叉就整條離殻拉出。新鮮得很。方候剛好。中間係有一點既糖心。鮮甜之美無語倫比。另外串茄亦唔好錯過。焗過之後水份蒸發了。香甜更濃郁了。微微既果酸更令龍蝦既鮮甜再次放大。OMG!!!

環境。食物。氣氛。俱有水準。此店必紅!
$750 (Dinner)