2024-09-02
#20240824 📝📍 #會長之家烤肉 @president.bbq.hk 長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ 🥢 #前菜 💭 對上一次去長沙灣經過呢間野,見佢裝修感覺有啲古裝片好似幾得意,就已經bookmark定,今次終於試到喇,一上前菜都見到比較傳統,全部都係醃製既漬物,就咁食會濃味,夾肉食就岩岩好喇🔖.#熟成西班牙黑毛豬梅頭肉 $108💭 上枱既時候係大大塊咁,店員哥哥睇唔過眼幫手搽油起爐🤣大約一塊半既份量就咁放落個爐度燒,有埋timer提醒4分鐘後就要幫舊豬反下面,燒到尾剪開細細舊再燒到稍微燶燶地勁香,食落啲肉外面脆但裡面好鬆化,好好味🐽.#韓式燒鰻魚 $148💭 呢個係餐廳推薦既菜式,雖然望落得4舊,但其實燒既時候仲會再剪開佢,所以一開二咁計都有8舊,啲鰻魚口感唔係平時日式果啲咁鬆軟,而係好似鱔咁實淨彈牙,再配佢啲鰻魚醬食就prefect🐟.#鹿兒島A4三角小排 $158#麻油紫菜飯 $28💭 豪少少叫左個A4牛食,真係和牛既等級無得彈,有4塊完全唔使剪開,燒完可以成塊照啪,油脂豐富到一個點,口感非常軟熟又有牛味,有啲咁重油香既
📍 #會長之家烤肉 @president.bbq.hk
長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🥢 #前菜
#熟成西班牙黑毛豬梅頭肉 $108
#韓式燒鰻魚 $148
#鹿兒島A4三角小排 $158
#麻油紫菜飯 $28
💭 豪少少叫左個A4牛食,真係和牛既等級無得彈,有4塊完全唔使剪開,燒完可以成塊照啪,油脂豐富到一個點,口感非常軟熟又有牛味,有啲咁重油香既野梗係要配飯食,啲米粒係唔多黏果陣質地,同紫菜卷好似,一口牛一口飯好正,呢個果然物有所值🐮
#泡菜豬肉豆腐湯 $118
💭 個湯都幾大碗,入面啲料都好多,其實係夠幾個人share食,如果自己一個人要食晒應該會飽到搞唔掂🤪味道比平時飲既泡菜湯濃好多,有啲似京式果啲酸辣湯既味道,撈飯食一流🍚
#長沙灣美食 #🐷在長沙灣 #🐷_食