一星期嚟咗名館兩次食點心放題🤪第一次嚟食覺得幾好,星期六帶埋老公嚟食😋晨早做完眼Laser 等11:30am開門飲茶🍵食點心🥟🍤名館位於銅鑼灣希慎廣場12樓,地鐵站上蓋好方便。環境舒適、好寬敞、樓底高🤩裝修方面以Tiffany Blue 為主調👍🏻配搭簡約設計舒適。本身有點心、小菜,可選散叫又可選點心放題,可以盡情試多幾款👏🏻放題既點心多數按叫的數量件上,不過澱粉質類好似會大份D😳例如鳳爪真係一隻上,而雞絲粉皮d涼菜及粉面就滿滿一碟,似散叫size ,1人真食唔晒😂建議可再整小份,以免浪費。茶方面冇得選(咁佢冇問我又冇提😂)畀我哋好似係麥米茶都幾好味。點心紙都涵蓋前菜、經典點心、包類、腸粉、炸物及甜品等。天鵝酥🦩賣相好靚好得😍餡料是紫薯蓉😋春卷 🫔係用 羅漢齋 做餡料,唔會炸燶🔥,都okay,不過比起傳統春卷、特色春卷就略為清淡D。炸鮮奶 🍼做型似春卷,奶滑唔會膩及過甜。 #煎魚餅 🐟係控制油份方面唔錯,味道都okay,如果有泰式甜酸醬就更好。混醬腸粉 好大碟🆒 頭先提過,澱粉質類會特別多,佢大碟到可以當正餐。質地都滑,唔會淋左,應該係即蒸。本身配左甜醬、花生醬,花生味唔夠出,另外叫佢

天鵝酥🦩賣相好靚好得😍餡料是紫薯蓉😋春卷 🫔係用 羅漢齋 做餡料,唔會炸燶🔥,都okay,不過比起傳統春卷、特色春卷就略為清淡D。炸鮮奶 🍼做型似春卷,奶滑唔會膩及過甜。 #煎魚餅 🐟係控制油份方面唔錯,味道都okay,如果有泰式甜酸醬就更好。混醬腸粉 好大碟🆒 頭先提過,澱粉質類會特別多,佢大碟到可以當正餐。質地都滑,唔會淋左,應該係即蒸。本身配左甜醬、花生醬,花生味唔夠出,另外叫佢比左個辣醬,甜辣都平衡。黑白叉燒包 ☯ 賣相好特別,食落都okay,而 奶黃流沙包、小籠包 等都合格。前菜系列有好多款,份量都好多,例如拍青瓜👊🏻、秋葵🍂、淮山⛰️、黑木耳🧏🏻、黑雞腳🐣(烏雞) 。陳皮紅豆沙 & 腐竹鵪鶉蛋糖水可以encore,當然唔好同幾十蚊碗既做比較,以放題黎講,佢算唔錯👍🏻。

佢既服務都唔錯👏🏻本身用餐時間90分鐘⏰我地過左D都未食完🍽️又剛好張大枱要放番比人😱佢都主動安排細枱比我地食埋D野🤭。

整體來講,一人或兩人想飲茶,來叫任點任食點心可好滿足因多選擇。$148平日,$168假日,另加一及茶位,唔駛$200每位。以銅鑼灣核心區環境又靚舒適,名館都係個好選擇。

#飲食情侶🥰
#MagicCherry攻美食🍒